Norske soldater i Sør-Afghanistan

Selv om forsvarsministeren forsikrer at ingen nordmenn skal sendes til det urolige Sør-Afghanistan, har norske offiserer allerede vært der på rekognosering.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oberstløytnant Ivar Olsbø skal ifølge Dagbladet være den første norske offiseren i Afghanistan som har fått klarsignal til å dra til den urolige sørlige delen av landet i tjeneste. Olsbø opplyser at han var i Kandahar i mai for å rekognosere situasjonen for en brigade med afghanske soldater som skulle reise nedover.

Alle typer oppdrag er politisk sensitive og må klareres på høyeste hold i Forsvaret. Selv om det ikke er noen formelle begrensninger for hvor soldatene kan dra, er det en politisk forståelse for at ingen skal tjenestegjøre i Sør-Afghanistan.

- Her var det ikke snakk om norske styrker. Jeg tolker det slik at det ikke er begrensninger på å sende styrker til sør, men det skal være i ekstreme tilfeller, sier sjefen for de norske styrkene i landet, Odd Egil Pedersen.

Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm Erichsen (Ap) sier hun ikke var informert om rekognoseringen i sør, men at det heller ikke var nødvendig.

- Det er ikke sånn at det går noen linjer i sanden. Også hurtigreaksjonsstyrken i Masar-e-Sharif kan sendes sørover i nødstilfeller, sier forsvarsministeren.
Hun avviser at norske offiserer kan reise til Sør-Afghanistan for å lede afghanske soldater. (©NTB)

Personvernpolicy