Norsk general vil la FN drepe

Norsk general vil la FN drepe
Norsk general vil la FN drepe
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalmajor Robert Mood mener et FN uten lov til å drepe likegodt kan bli hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
- Må ha makt
Generalinspektøren for Hæren, Robert Mood, mener FN må ha mer robuste maktmidler enn det som er satt ut i praksis i dag. Bildet er fra 1999, før Mood tok kommando som bataljonssjef for Norges bidrag i Kosovo. Foto: Forsvarets mediesenter.

- Dersom FN-soldater ikke gis reell mulighet til å beskytte sivilbefolkning gjennom et robust mandat og engasjementsregler som åpner for aktiv bruk av makt er det relevant å stille spørsmålet om de burde vært der i det hele tatt, sier Mood.

Norske politikere må om kort tid ta stilling til om det skal sendes soldater til Darfur. Det er stor politisk vilje til at Norge skal delta i et slikt oppdrag, men det store problemet er nå hvilke arbeidsforhold norske soldater vil få.

Nå tar Generalinspektøren for Hæren, generalmajor Robert Mood, bladet fra munnen, og sier at et FN uten robuste fullmakter, og muligheten til aktiv maktbruk, kanskje ikke har noe i et konfliktområde å gjøre.


Bruker Srebrenica som eksempel

Han bruker flere eksempler på tidligere og eksisterende internasjonale operasjoner der manglende maktbruk fra FN har ført til en forverring av den humanitære situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skremmende efaringer fra Libanon, Srebrenica, Rwanda og Darfur forteller om

Nigerianske soldater fra den Afrikanske Union på en base i Vest-Darfur. Foto: Reuters/Opheera Mcdoom.Nigerianske soldater fra den Afrikanske Union på en base i Vest-Darfur. Foto: Reuters/Opheera Mcdoom.

FN- og AU-styrker som blir utsatt for aggresjon og manipulert med, fordi mandatet var svakt og engasjementsreglene passive.

FN har anledning til aktiv maktbruk, men på grunn av Sikkerhetsrådets vilje til å forbli en uavhengig part i konflikter der man har satt inn soldater, blir denne sjelden brukt.

- Svakt mandat og passive engasjementsregler inviterer til aggresjon og manipulasjon fra aktører som bruker det internasjonale nærværet til å tjene sine egne interesser. Et hovedprinsipp må derfor være at det må være samsvar mellom de krav situasjonen på bakken setter til en styrke, og styrkens mandat og engasjementsregler, samt dens utrustning og treningsnivå, sier Mood.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nederland saksøkes

Robert Mood under seminaret i Geneve 11. mai 2007. Foto: GCPS

Senest sist uke ble det klart at familiene til mennesker som ble ofre for massakren i Srbrenica nå saksøker både FN og den nederlandske regjeringen fordi man mener de gjorde for lite for å hindre drapet på 8.000 sivile.

Robert Mood har selv førstehånds erfaring fra internasjonale operasjoner. Da Nato gikk inn i Kosovo i 1999, var han den første norske bataljonssjefen på bakken.

Norge har i prinsippet sagt ja til å delta i en FN-styrke til Darfur. Nå henger en slik deltakelse i en tynn tråd. Årsaken er uenighet om hvordan kommandostrukturen til en slik styrke skal se ut. Slik det ser ut i dag blir det vurdert som utrygt for norske soldater, fordi man i utgangspunktet ikke har lov til å ta med seg egne soldater til å ivareta sikkerheten til ingeniørstyrkene som skal sendes ut.

- 2000 bedre enn 20.000

Under en konferanse i regi av norske myndigheter i Geneve 11. mai ga generalmajor klar beskjed om at det ikke nødvendigvis er sammenheng mellom mange soldater med blå hjelm og sikkerhet for sivilbefolkningen man vil beskytte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- 2000 godt trente og utrustede soldater med robust mandat og aktive engasjementsregler kan gjøre en mye bedre jobb til støtte for den helhetlige internasjonale innsats enn en styrke på 20 000 med svakt mandat og passive engasjementsregler, sa Mood under seminaret, og ga dermed klar beskjed om hva han mener om et FN-bidrag til Sudan, der man ser for seg nettopp 20.000 FN-soldater.

Under seminaret, som tar for seg fremtidens integrerte internasjonale operasjoner var det tredje i en serie på seks, der det siste vil bli avholdt i Norge til høsten.

Seminarserien, med tittelen «Multidimensional and Integrated Peace Operations», tar for seg viktigheten av å integrere arbeidet i et operasjonsområde mellom humanitær og militær innsats.