Bokhandleren trekker Seierstad for retten

Bokhandleren trekker Seierstad for retten
Bokhandleren trekker Seierstad for retten

Bokhandleren i Kabul avviser forlikstilbudet fra Cappelens Forlag og Åsne Seierstad. Shah Mohammed Rais vil nå gå til sak for brudd på privatlivets fred.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Mats Rønning, NTB): På et møte i Oslo forliksråd sist torsdag tilbød Seierstad og forlaget Rais 500.000 kroner til en stiftelse til fremme for afghansk litteratur.

Pengene ble gitt under forutsetning av at de ikke gikk til bokhandleren eller hans familie og det lå ingen beklagelse i forlikstilbudet, slik Rais hadde krevd på forhånd.

- Rais takker nei til tilbudet. Det inneholder ingen beklagelse, ingen penger til familien og en forutsetning om at Åsne Seierstad selv skal være med å disponere midlene til stiftelsen. Det er veldig naivt og urealistisk, sier bokhandlerens advokat, Per Danielsen, til NTB.

- Smadret familien

Cappelens Forlag gjorde det klart at tilbudet var endelig, og som følge av det vil Rais nå gå til sak mot Åsne Seierstad for brudd på privatlivets fred. I retten vil han kreve en unnskyldning og en oppreisningssum for den belastning han mener boka «Bokhandleren i Kabul» påførte familien.

- Tilbudet om forlik viser at Åsne Seierstad lever i sin egen verden. Hun har smadret en familie som nå er spredt over hele verden. Å tro at hun kan sitte sammen med Rais i styret til en stiftelse som var de gode venner, er veldig naivt når hun ikke engang ber om unnskyldning for det hun har gjort, sier Danielsen.

Stiftelsen Seierstad og Cappelen foreslo å bevilge penger til, skulle ha til hensikt å fremme afghansk litteratur gjennom forfatterstipender, støtte til bokutgivelser og oversettelser. Rais og Seierstad skulle peke ut ett styremedlem hver, som i fellesskap skulle peke ut et tredje. Beløpet på 500.000 skulle dekkes av forlaget og Seierstad i fellesskap.

Ville bli ferdig

Etter møtet i forliksrådet sist torsdag ga Åsne Seierstad og forlagsdirektør Anders Heger uttrykk for at de håpet saken nå ville være ute av verden. De bestred ethvert rettslig ansvar og sa det var uaktuelt å gi Rais en beklagelse.

- I stedet for en beklagelse får han en anerkjennelse for alt han har gjort for å spre litteratur og kultur i Afghanistan. Han har vært en kulturarbeider på bakken i tre tiår. Vårt tilbud om en stiftelse viser at vi har stor respekt for ham og anerkjenner arbeidet hans, sa Seierstad til NTB.

Hennes forlagsdirektør Anders Heger var skuffet over at det ikke ble et forlik torsdag.

- Alt lå til rette for at vi kunne komme til enighet i dag, sa Heger. Han hevder summen på en halv million er langt over hva de kan tenkes å bli avkrevd dersom de skulle tape en rettssak.

Angrer ikke

Åsne Seierstad ville ikke si at hun angrer på boka, men medga overfor NTB at hun har tenkt mye på om noe burde vært gjort annerledes.

- Det er vanskelig å svare på om jeg angrer. Jeg håper det kommer noe ut av dette som er større enn meg og Rais. Dersom det blir noe av stiftelsen, kan min bok indirekte ha bidratt til at flere får lese annen afghansk litteratur. Og da kan folk slippe å lese min bok, sa Seierstad. (©NTB)

---

Oppdatert med utvidet sak klokken 15.20

Fotomontasje: Scanpix.

Personvernpolicy