- En norsk provokasjon

- En norsk provokasjon
- En norsk provokasjon

Russiske medier skriver at frykten for atom-eksplosjon på Kola-halvøya er provoserende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lagres her
Arkivbilde av lagrene for atomavfall i Andrejev-bukta som har forfalt gjennom så mange år at det vil koste cirka 20 millioner dollar å rydde opp i hele bukta. 21.000 brenselsstaver fra atomreaktorer er lagret på området. Foto: Bellona / ARKIV / HO

Ifølge nettstedet BarentsObserver.com har en rekke eksperter på atomavfalls-lagring reagert kraftig på den norske mediestormen om at man kan få en gigantisk atom-eksplosjon på Kola-halvøya. Ifølge ekspertene kan informasjonen være plantet for at Norge enkelt skal kunne trekke seg fra atomrenskingsprogrammene vi gjennomfører sammen med Russland.

På nettstedet står det om at Aftenposten har publisert en rekke artikler der man har tatt for seg en umiddelbar trussel fra Andrejevabukta, der man lagrer 21.000 brennstoffceller av uran. Lageret er dermed det største i sitt slag i Europa.

Sjefen for Rosatoms International Centre for Environmental Security, Albert Vasilev, sier til et annet nettsted, Murman.ru, at den internasjonale koordinasjonsgruppen for Andrejevbukta har innledet flere studier på situasjonen der, og at alle har konkludert med at det ikke er noen fare for en umiddelbar eksplosjon, hvis det radioaktive materialet blir håndtert riktig.

Viktor Mikhailov, sjef for Institutt for Strategisk Stabilitet, og tidligere sjef for Minatov, sier informasjonen som har blitt spredt om en umiddelbar eksplosjonsfare er en ren provokasjon. Han legger til at alle sikkerhetsretningslinjer blir fulgt ved lageret.

Ifølge Valentin Luntsevich, som er viserepresentant i Dumaen for Murmansk fylke, understreker at det ikke er noen fare for en eksplosjon.

- Kontrollsystemene kan gi en 99,9 prosents garanti for at det ikke blir noen eksplosjon, sier han.

Personvernpolicy