Åpner opp vikinggraver

Av frykt for at levningene av døde vikinger ødelegges, skal nå gravhaugene til Oseberg- og Gokstadskipet åpnes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Erik Thorberg / NTB / ScanpixFoto: Erik Thorberg / NTB / Scanpix

Oslo (NTB): Skjelettdelene av to kvinner og en mann fra de to skipene ble gjenbegravd i henholdsvis 1948 og 1928.

- Nå frykter vi at kondens som følge av temperatursvingninger inne i begge metallkistene, kan ha gjort tekstilene fuktige. Dette igjen kan ha ødelagt levningene, eller i det minste skadet dem, sier Terje Gansum, daglig leder ved Midgard historiske senter i Vestfold, til Aftenposten.

Sammen med Vestfold fylkeskommune planlegger Gansum og museumskonsulent Vivian Wangen ved Kulturhistorisk Museum ved Universitetet i Oslo å hente ut skjelettene fra begge gravhaugene mellom 10. og 14. september i år.

Gravåpningen skjer med hjemmel i kulturminneloven. Sist gravrestene ble analysert, var i 1927, men nye metoder innenfor tradisjonell osteologi, paleopatologi (læren om sykdommer på arkeologisk materiale) og genetisk forskning, åpner for nye analyser av skjelettmaterialet, sier Vivian Wangen.

Hun håper at de nye metodene vil kunne bidra til nye tolkninger når det gjelder vikingtiden og forståelsen av den. (©NTB)

Personvernpolicy