- Vil kjempe mot Israel

- Vil kjempe mot Israel
- Vil kjempe mot Israel

I et eksklusivt intervju med ABC Nyheter på 40-årsdagen for seksdagerskrigen, lover Hamas fortsatt kamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kampklare
Medlemmer av Hamas sikkerhetsstyrke har posisjonert seg i en gata sør på Gaza-stripen tirsdag. Det brøt ut kamper mellom Hamas og Fatah i nærheten av Karni-distriktet. Foto: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa.


Mohammed farj al-ghoul fra Hamas er president for justiskomiteen i det palestinske parlamentet. Sammen med ham er Omar Ahmed al-Boursh, viseminister i justisdepartementet. Foto: Lars Akerhaug.Mohammed farj al-ghoul fra Hamas er president for justiskomiteen i det palestinske parlamentet. Sammen med ham er Omar Ahmed al-Boursh, viseminister i justisdepartementet. Foto: Lars Akerhaug.

ABC Nyheter-Istanbul: Hamas vil ikke innrømme at det er en borgerkrig i de palestinske områdene, og snakker ikke lenger om anerkjennelsen av Israel.

ABC-nyheter møtte Hamas i Istanbul på 40-årsdagen for den israelske okkupasjonen av Vestbredden og Gaza-stripen etter seksdagers krigen i 1967.

Fordømmer Israel

Israelske soldater har tatt stilling ved kibbutzen Zikkim, like utenfor Gaza-stripen. Israel drepte to Hamas-medlemmer i et luftangrep sist onsdag. Foto: Reuters/Amir Cohen.Israelske soldater har tatt stilling ved kibbutzen Zikkim, like utenfor Gaza-stripen. Israel drepte to Hamas-medlemmer i et luftangrep sist onsdag. Foto: Reuters/Amir Cohen.

Etter nye opptrappinger mellom de to partene i konflikten, samtidig som de to palestinske partiene Fatah og Hamas braker sammen på nytt på i Gaza-stripen kommer det islamske partiet med kraftige fordømmelser av Israel.

Mohammed farj al-ghoul fra Hamas er president for justiskomiteen i det palestinske parlamentet. Sammen med Omar Ahmed al-Boursh, som er viseminister i justisdepartementet, er han for tiden på rundreise i Midtøsten for å samle støtte til den palestinske regjeringen, etter at Israel har fornyet angrepene på Hamas. Omar Ahmed al-Boursh representerer ikke offisielt Hamas, men har bakgrunn fra bevegelsen.

Representantene fra Hams er begge rasende på Israels opptrapping.

- Israel angriper demokratiet

- Israel ser seg selv som hevet over loven. De holder tilbake millioner av dollar fra det palestinske folket. De angriper demokratiet og det palestinske folkets vilje, etter at de ga uttrykk for sin støtte til Hamas gjennom lovlige valg. Til tross for at disse valgene var de reneste som er blitt gjennomført i hele regionen, sier Ahmed al-boursh.

Tirsdag deltok tusenvis av palestinere i markeringen av Naksa, eller nederlaget på norsk. Minnesmarkeringen foregår på 40-årsdagen for seksdagerskrigen. Foto: Reuters/Loay Abu Haykel.Tirsdag deltok tusenvis av palestinere i markeringen av Naksa, eller nederlaget på norsk. Minnesmarkeringen foregår på 40-årsdagen for seksdagerskrigen. Foto: Reuters/Loay Abu Haykel.

Hamas anklager også USA og verdenssamfunnet.

- Israel er ikke bare en fiende av det palestinske folket, men for hele verden. De eksisterer på grunn av økonomisk, politisk og militær støtte fra USA, raser visejustisministeren.

Uttalelsene kommer etter at Israel nylig har gått til arrestasjoner blant annet av to palestinske regjeringsmedlemmer.

Til tross for en nylig overenskomst mellom de to partene fortsetter kampene mellom tilhengere av Fatah og Hamas på Gaza-stripen. Hamas legger skylden på Israel for problemene palestinerne står ovenfor. Samtidig understreker gruppen at de vil fortsatte motstanden mot den israelske staten.

Benekter borgerkrig

Røyken stiger fra Øst-Jerusalem under en av kampene i seksdagerskrigen i 1967. I løpet av seks dager for nøyaktig 40 år siden kjempet styrker fra Egypt, Syria og Jordan mot Israelske soldater. Foto: REUTERS/Israeli Defence Ministry/HandoutRøyken stiger fra Øst-Jerusalem under en av kampene i seksdagerskrigen i 1967. I løpet av seks dager for nøyaktig 40 år siden kjempet styrker fra Egypt, Syria og Jordan mot Israelske soldater. Foto: REUTERS/Israeli Defence Ministry/Handout

Samtidig avviser representanten for Hamas at det pågår en borgerkrig i Israel, til tross for stadig nye kamper mellom tilhengere av de to største palestinske politiske partiene, Hamas og Fatah.

- Det fins ingen borgerkrig. Det er ikke sånn som den israelske pressen påstår, at det pågår en borgerkrig mellom Fatah og Haams, sier han.

Han viser til at de to partene har underskrevet flere avtaler, blant dem Mekka-avtalen som overlater forhandlingene med Israel til den palestinske presidenten Mohammed Abbas.

Han hevder også at palestinerne var i ferd med å bygge opp en plan for sikkerheten i området, men at Israel står bak problemene i området.

- De blåser opp små problemer for å kunne si at palestinerne ikke fortjener en egen stat, sier han.

På spørsmål om hvorfor Hamas at det foregår konfrontasjoner mellom Hamas og Fatah svarer Hamas-representanten:

- Store overdrivelser

- Jeg sa ikke at det ikke foregår konfrontasjoner. Men det er store overdrivelser. Etter at hamas tok over regjeringsmakten i 2006 har deler av sikkerhetsstyrkene gjort opprør mot den lovlig valgte regjeringen, men de utgjør ikke et flertall og problemet minsker, sier presidenten for justiskomiten.

De to representantene for Hamas legger også skylden særlig på Mohammed Dahlan, et framstående Fatah-medlem på Gaza-stripen. I følge Hamas er det ikke Fatah som er problemet:

- Men et lite sjikt blant dem. Vi kaller dem de sioniserte, palestinere som opptrer på vegne av Israel, sier han.

- Dahlan leder bråket

President Mahmoud Abbas utpekte i mars 2007 den tidligere palestinske sikkerhetsministeren Mohammed Dahlan til leder av det ny-etablerte Palestinske Nasjonale Sikkerhetsrådet, som skal overse alle sikkerhetsoperasjoner i de palestinske områdene på vestbredden og Gaza-stripen.

Hamas beskylder Dahlan for å stå bak urolighetene på Gaza-stripen. Han er regnet for å ha gode forbindelser med Israel og USA. Hamas beskylder ham også for å stå bak al-aqsagruppene på Gaza-stripen og urolighetene de har forårsaket.

- Denne lille klikken er mot den nasjonale samlingsregjeringen, de er mot palestinerne, mot både Hamas og Fatah, sier presidenten for justiskomiteen, som hevder at et stort flertall av Fatahs medlemmer ikke støtter denne politikken.

Fortsatt motstand mot Israel

Viseutenriksminister i Israel Shaul Mofaz har nylig gått ut med en oppfordring til den israelske regjeringen om å gjenoppta likvideringene av Hamas sin politiske ledelse og de som er ansvarlige for rakettangrepene mot Israel. Den seneste tiden har israelske styrker på Vestbredden også gått til arrestasjoner av flere regjeringsmedlemmer og parlamentsmedlemmer tilhørende Hamas. Regjeringen sier at de ikke skiller mellom militære og politiske ledere for organisasjonen.

- De framstiller det som om qassem-rakettene som blir skutt fra Gaza-stripene er årsaken til de israelske angrepene. Men hvis det er Gaza-stripen som er problemet, hvorfor angriper de vestbredden? Verden laget et voldsomt oppstyr over en soldat, mens Israel gjør alt dette. Det er 11,000 palestinske fanger i israelske fengsel, blant dem en tredjedel av medlemmene i det palestinske parlamentet. Vi er i en krise. Det er den israelske politikken som truer stabiliteten i området, sier Mohammed farj al-ghoul og avslutter krigersk med:

- Vil være et sverd mot okkupasjonen

- Vi kjemper mot okkupasjonen. Vi prøver å være et sverd mot disse kreftene.

Etter at Mekka-avtalen ble underskrevet tidligere i vinter håpet mange vestlige observatører på at den palestinske regjeringen ville nærme seg Israel. Men Hamas lover nå fortsatt motstand. Ifølge lederen for justiskomiteen vil ikke Hamas gi opp angrepene mot Israel.

- Hamas og alle de palestinske gruppene er enige om at motstand mot Israel er en rettighet, og at det er legitimt å ty til selvforsvar mot de israelske massakrene. Hamas har ikke gitt slipp på noen av sine prinsippene våre. Motstanden fortsetter til målene er oppnådd.

På spørsmål til Mohammed farj al-ghoul, presidenten for justiskomiteen, om disse målene innebærer en utsletting av dagens Israel svarer han retorisk:

- Hvis Norge var okkupert av Østerrike, hva ville du gjort? Dette er mitt svar. Men, vi er forpliktet til hva den tidligere Hamas-lederen Sheikh Ahmed Yassin sa om en palestinsk stat på vestbredden og Gaza-stripen, understreker han, uten å gi noen klar anerkjennelse av staten Israel.

Flyktningene må tilbake

Representanten fra Hamas understreker også at det ikke kan bli noen løsning uten at de palestinske flyktningene kan vende tilbake, et krav Israel bastant avviser.

Både etter at Hamas tok regjeringsmakten og etter Mekka-avtalen har blant annet Ismail Haniyye gitt uttrykk for at organisasjonen i framtiden kan komme til å anerkjenne Israel. Liknende standpunkt kom også til uttrykk under besøk fra Hamas-representanter i Norge. Men etter den siste opptrappingen av konflikten, er det lite som tyder på at en slik anerkjenning er nær.

Personvernpolicy