Tiltalen mot enda en Guantanamo-fange avvist

Terrortiltalene mot to fanger på den amerikanske Guantanamo-basen på Cuba ble mandag avvist av dommere i den militære domstolen på basen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Guantanamo-basen (NTB-AP-AFP): Avvisningen av straffesaken betraktes av mange som et alvorlig tilbakeslag for Bush-administrasjonens forsøk på å få fanger på den omstridte basen dømt for terrorisme ved militære domstoler. Men aktoratet selv sier det dreier seg om ordkløveri og forbereder seg på å anke.


En militær domstol avgjorde mandag at tiltalen mot 20 år gamle Omar Kahdr ikke kan gjennomføres. (Foto: Reuters/Scanpix)En militær domstol avgjorde mandag at tiltalen mot 20 år gamle Omar Kahdr ikke kan gjennomføres. (Foto: Reuters/Scanpix)

De overraskende kjennelsene gjelder mannen som var sjåfør og livvakt for Osama bin-Laden, Salim Ahmed Hamdan fra Jemen, og en canadisk-født al-Qaida-kriger; Omar Khadr, som er tiltalt for drap på en amerikansk soldat i Afghanistan.


I begge tilfeller kom dommerne til at de ikke hadde myndighet til å dømme de to siden ingen av dem var klassifisert som «ulovlige fiendtlige krigere» i tiltalene, slik et vedtak i Kongressen krever.


I den første saken ble tiltalen for drap og andre punkter mot Khadr beordret frafalt av oberst Peter Brownback, sakens dommer. Litt senere avviste dommer og kaptein Keith Allred tiltalen mot Hamdan for planlegging og støtte til terroraksjoner.

Ingen myndighet

Både Brownback og Allred sa at deres jurisdiksjon ikke gjelder i sakene, og at aktoratet ikke hadde vist at Khadr og Hamdan faktisk var «ulovlige fiendtlige krigere».


De sa de ikke har myndighet til å dømme i saker som ikke dreier seg om «ulovlige fiendtlige krigere». Aktoratet hadde presentert de to bare som «fiendtlige krigere» og hadde ikke lagt fram nok bevis til å vise at de også var «ulovlige» krigere.


For Hamdan er avgjørelsen hans andre juridiske seier. Det var hans anke til høyesterett i fjor som førte til at hele det første juridiske systemet for fangene på Guantanamo-basen måtte kasseres.


Både Khadr og Hamdan ble sendt tilbake til fangehullene sine mens aktoratet vurderer anken. Aktoratet har 72 timer på seg til å varsle en anke, og fem dager på å levere anken.


Khadr viste ingen tegn til følelser da saken ble avvist, men hans søster i Toronto var begeistret for den uventede kjennelsen. - Det var uventet. Men vi er glade for nyheten, og nå håper vi han blir løslatt snart, sa Zaynab Khadr.

Tilbakeslag

Menneskerettighetsaktivister kalte kjennelsene et betydelig tilbakeslag for den amerikanske regjeringen, men understreket at i den rettslige gråsonen som Guantanamo befinner seg i, kan fangene bli sittende i cellene sine hele livet uten dom.


Senator Christopher Dodd sa at kjennelsen avdekker de grove manglene ved loven om domstolene for Guantanamo-fangene, som ble vedtatt i all hast av Kongressen i fjor.


- Det nåværende systemet for å rettsfølge de fiendtlige krigerne er ikke bare ineffektivt, men det skader også USAs moralske renommé i verden, og undergraver friheten som vår nasjon er bygd på, sa han.Den nye loven ble vedtatt i fjor etter at regjeringen tapte saken mot forsvarsminister Donald Rumsfeld som Hamdan anket helt til høyesterett.

Undergraver systemet

Kjennelsen truer nå med å undergrave hele det nye systemet siden den gjør det klart at hvis krigerne ikke klassifiseres som ulovlig krigere, kan de oppfattes som uniformerte soldater som kjempet for en anerkjent stat. Dermed er de krigsfanger som ikke kan stilles for retten.


Myndighetene må nå vurdere om de skal igangsette en ny og tidkrevende runde militærvurderinger av hver enkelt av de 380 fangene slik at de offisielt kan klassifiseres som ulovlig krigere, og deretter fortsette rettssakene.


Lederen for forsvarsadvokatene på basen, oberst Dwight Sullivan, sier at kjennelsene kan bety slutten på systemet som Kongressen vedtok og Bush signerte som lov.


- Det er ikke bare en formalitet. Dette bare viser at systemet ikke fungerer, at det er et rettssystem som ikke er i overensstemmelse med amerikanske verdier, sa oberst Sullivan. (©NTB)

Personvernpolicy