Tomatsaus mot kreft
Et kosthold rikere på grønnsaker generelt og tomater spesielt, kan gi lavere risiko for utvikling av prostatakreft, mener norsk professor.
- Mye tyder på at matvarer som tomat, kålgrønnsaker, fisk, grønn te, soyaprodukter, granatepler og druer kan ha en beskyttende effekt mot prostatakreft, sier professor Rune Blomhoff ved Avdeling for ernæringsvitenskap på Universitetet i Oslo til Dagbladet.
Et kosthold rikt på disse matvarene kan virke forebyggende, eller forsinke utvikling og forhindre tilbakefall, forklarer professoren videre.
Forskerne tror det er antioksydanten lykopen som er så gunstig, og det ser ut som tomatsaus er bedre enn ferske tomater.
Blomhoff og hans forskerkolleger gjør nå et klinisk forsøk blant 102 prostatakreft-pasienter der både tomat og en blanding av tomat, soya, selen, omega 3, te, drue- og granateple testes for virkning på kreftsvulsten.
Blomhoff understreker at det ennå er for tidlig å gå ut med offisielle anbefalinger.
Illustrasjonsfoto flickr.com