Kvinner sliter med Forsvarets kondiskrav

Kvinner sliter med Forsvarets kondiskrav
Kvinner sliter med Forsvarets kondiskrav

Mange kvinner som vil inn på Forsvarets skoler sliter med å løpe 3000 meteren på under et kvarter. - Dette er ikke et tøft krav, sier kondisjons-professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utviklingen bekymrer forsvarssjefen, som nå undersøker saken.

- Jeg er blitt gjort kjent med at en uforholdsmessig stor andel kvinner i forhold til menn, stryker på testen. Vi ønsker å finne ut om det stilles for strengt krav til kvinner, eller om dette skyldes andre årsaker, sier forsvarssjef Sverre Diesen gjennom sin infosjef, Birgitte Frisch.

Diesen har ikke de konkrete stryktallene. Mens minstekravet for menn er på 14 minutter, må kvinner jogge på et kvarter for å oppnå karakteren 4.0. Det er de absolutte minimumskravene for å bestå 3000 meter-testen, som er obligatorisk for å komme inn på Forsvarets skoler.

- Dette er langt under det jeg vil kalle et tøft krav. Men kravet er kanskje litt tøffere for kvinner enn for menn, fastslår professor Jostein Hallén ved Idrettshøgskolen i Oslo til ABC Nyheter.

Han leder Seksjon for fysisk prestasjonsevne, og mener kravene for toppkarakterer på 3000 meteren stemmer bedre overens med de fysiske forskjellene mellom kjønnene. For å oppnå karakteren 1.0 eller 2.0 må menn løpe på henholdsvis 09.30 eller 10.40, mens kvinner skal i mål på 10.45 og 11.55.

- Dette virker mer rimelig og rettferdig ut fra den gjennomsnittlige kondisjonen i befolkningen, sier Hallén.

Sjekk forsvarets fysiske krav her.

(Arkivfoto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret)

Personvernpolicy