Nesten 50 arrestert i G8-demonstrasjon

Nesten 50 arrestert i G8-demonstrasjon
Nesten 50 arrestert i G8-demonstrasjon

Nesten 50 demonstranter er arrestert i en ny demonstrasjon mot G8-møtet i Rostock. Rundt 10.000 deltok i demonstrasjonen, som stort sett forløp fredelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
Anti-G8-demonstranter marsjerte i undertøyet i protest mot det tungt utstyrte tyske opprørspolitiet. Omkring 50 mennesker ble arrestert i den strort sett fredlige demonstrasjonen. (Foto: Reuters/Scanpix)

Rostock (NTB-DPA): Demonstrasjon begynte på ettermiddagen da de rundt 10.000 demonstrantene bega seg fra utkanten av byen inn mot sentrum, nær stedet der de voldsomste sammenstøtene skjedde lørdag.


Hovedgrunnen til at de 49 deltakerne ble arrestert, var at de deltok med tildekkede ansikter.


En opprinnelig planlagt demonstrasjonsrute for marsjen, som gikk under parolen «Ta makten fra G8», nedla politiet forbud mot.


Demonstrasjonen ble flere timer forsinket fordi politiet insisterte på å kontrollere ryggsekker og vesker som en del svartkledde demonstranter hadde med seg. Det ble funnet steiner og andre potensielle våpen.


Ifølge politiet befant det seg rundt 2.500 potensielt voldelige ungdommer blant de 10.000 demonstrantene.

Antiterrorstyrker

Flere representanter for de to kristeligdemokratiske partiene i Tysklands nasjonalforsamling krever at myndighetene vurderer å sette inn antiterrorstyrken GSG-9 mot de voldelige demonstrantene i Rostock, skriver nettutgaven av tabloidavisen Bild.


- Politiet er åpenbart overbelastet med å bli herre over volden fra «den svarte blokk», sier CDU-representanten Ole Schröder til Bild.- Loven forutsetter helt uttrykkelig at GSG-9 skal settes inn ved alvorlig voldskriminalitet, tilføyer han.


Den innenrikspolitiske talsmannen for CSU, Stephan Mayer, uttaler seg i samme retning.

Praha-demonstrasjon

I Praha gjennomførte flere hundre tsjekkere en fredelig demonstrasjon mot president George W. Bushs besøk tirsdag. Hovedparolene rettet seg mot planene om et rakettskjold som Tsjekkia ifølge planene skal være base for sammen med Polen.


Opprørspoliti var i beredskap, men holdt seg langt unna demonstrasjonen.


Tsjekkias regjering støtter rakettskjoldplanene, men et flertall i befolkningen er imot. Rakettskjoldet skal bemannes med rundt 200 amerikanske soldater, og mange minnes den tsjekkiske motstanden mot sovjetiske styrker i landet under den kalde krigen.

- Bare spetakkel

Mannen som arrangerte det første G-møtet, den gang G6 i 1975, har ikke mye til overs for onsdagens supertoppmøte.


- Alt er bare et eneste stort mediespetakkel, sier tidligere forbundskansler Helmut Schmidt i et intervju med avisen Bild.


Som Vest-Tysklands statsminister fra 1974 til 1982 arrangerte han sammen med Frankrikes president Valery Giscard d'Estaing det som den gang var en uformell samtalerunde ved peisen med lederne fra USA, Storbritannia, Japan og Italia.


- Vår hensikt var ikke å fatte store beslutninger. Vi ville bare at verdens viktigste regjeringssjefer skulle bli kjent med hverandre og utveksle erfaringer, sier den nå 88 år gamle økonomen og sosialdemokraten.


Dagens utvalg av deltakere forstår han heller ikke.


- Hvor er kineserne og inderne, de store oljeeksportørene og utviklingslandene? Nå er det på tide å innse at verdensøkonomien ikke lenger styres fra Vesten, påpeker Schmidt overfor G8-landene foran onsdagens toppmøte i tyske Heiligendamm.


Men han har heller ikke mye til overs for demonstrantene som markerer seg mot G8-møtet.


- Ingen 18-åring bør innbille seg at han vet hvordan verden må organiseres. (©NTB)

Personvernpolicy