Issmeltingen går fortere

Issmeltingen går fortere
Issmeltingen går fortere

Snø og is smelter stadig raskere, og det vil påvirke livsvilkårene for 1,4 milliarder mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miljøvernminister Helen Bjørnøy på pressefrokosten i Tromsø før åpningen av den internasjonale klimakonferansen i Tromsø mandag morgen. (Foto: Gorm Kallestad/Scanpix)Miljøvernminister Helen Bjørnøy på pressefrokosten i Tromsø før åpningen av den internasjonale klimakonferansen i Tromsø mandag morgen. (Foto: Gorm Kallestad/Scanpix)

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Snø og is smelter stadig raskere, og dette forsterker klimaproblemene på jorden. Dette vil påvirke livsvilkårene for 1,4 milliarder mennesker, viser en ny FN-rapport.


Reduksjonen i verdens samlede ismasse får sterke globale virkninger. Den hvite kappen reflekterer 80-90 prosent av solstrålene, mens åpent hav og land absorberer varmen fra sola.


Nedsmeltingen fører til mer åpent hav og land, heter det i rapporten «Global outlook for ice and snow», som ble presentert under markeringen av Verdens Miljødag i Tromsø mandag.


- Ubehagelig terreng

- Jo mer vi får vite, desto mer ser vi inn i et ubehagelig terreng. Kunnskapen i denne rapporten bringer klimautfordringene nærmere enn noen liker. Ismassen i fjellene i USA vil reduseres med 50-70 prosent og få store virkninger for vanntilførselen i det viktige vannsystemet rundt elva Columbia, sa lederen for FNs Miljøprogram (UNEP), Achim Steiner, da han la fram rapporten.


Lederen av Cicero, Pål Presterud, på talerstolen under pressefrokosten i Tromsø før åpningen av den internasjonale klimakonferansen i Tromsø mandag morgen. (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)Lederen av Cicero, Pål Presterud, på talerstolen under pressefrokosten i Tromsø før åpningen av den internasjonale klimakonferansen i Tromsø mandag morgen. (Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX)

Men det er i Asia flest mennesker blir påvirket av den raskt økende avsmeltningen. Her blir 40 prosent av verdens samlede befolkning rammet av den forsterkede smeltingen. Både i Sentral-Asia, Peru og Chile finnes store vannsystemer som utelukkende består av smeltevann.


De nærmeste 20-30 årene vil vannmengden kunne øke dramatisk. Etter dette kommer tørken, heter det i rapporten.


Bekymret Bjørnøy

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) er bekymret.


- Vi har startet en akselererende prosess som vi ikke kjenner utfallet av. Dette kan bare bli møtt med politisk handling. Den industrialiserte delen av verden er nødt til å ta en lederrolle i å redusere utslippene, sier Bjørnøy.


Utbredelsen av snødekket på land på den nordlige halvkule i mars-april er redusert med 7 til 10 prosent de siste 30 til 40 årene. Hastigheten i reduksjonen av isen på Grønland er doblet i løpet av de to til tre siste årene.


- Avsmeltningen på Grønlandsisen er doblet i løpet av få år, og raskere enn de mest pessimistiske klimaprognosene. Dermed har vi mistet evnen til å spå om hva som vil skje med innlandsisen, sier Pål Prestrud. Han er redaktør for rapporten der nærmere 70 klimaforskere har bidratt. (©NTB)

Personvernpolicy