Dømt narkohandler stoppet terrorplan

Dømt narkohandler stoppet terrorplan
Dømt narkohandler stoppet terrorplan

En narkolanger var sentral i avsløringen av terrocellen i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire pågrepet
Fire menn fra USA, Trinidad og Guyana, er pågrepet for planer om å et terrorangrep på JFK-flyplassen. Foto: Scanpix/Reuters/Keith Bedford

New York (NTB-AP): En dømt narkohandler som opptrådte som potensiell terrorist og informant for politiet, bidro til at terrorplanen om å sprenge JFK-flyplassen i lufta, ble forhindret.


Etter at mannen infiltrerte gruppa som planla attentatet, ble han med på turer for å overvåke flyplassen og utenlandsturer for å møte støttespillere, og han forsikret de potensielle terroristene om at han var klar til å dø for saken.

Hans hjelp viste hvor viktig det er med politiarbeid og informanter i kampen mot terrorisme, spesielt når det gjelder små radikale grupper som er blitt mer aggressive, sier amerikansk politi.

Fire muslimske menn fra USA, Guyana og Trinidad er anklaget for å ha planlagt å sprenge i lufta drivstofftanker og en rørledning som transporterer flydrivstoff til flyplassen under folkerike nabolag i New York. Målet skal ha vært å drepe tusener av mennesker og utløse en økonomisk katastrofe.

Tre pågrepet

Tre av de siktede er pågrepet, mens en fjerde fortsatt er etterlyst. Politiet i Trinidad har innledet en intens jakt på mannen som fortsatt er på frifot.

En av de siktede er et tidligere medlem av nasjonalforsamlingen i Guyana, mens en annen har jobbet i godsavdelingen til et mindre kjent flyselskap på flyplassen, med full sikkerhetsklarering.

Terroroperasjonen kom aldri lenger enn til planleggingsstadiet og ble avslørt lenge før det var noen fare for at den skulle settes ut i livet. Ifølge FBI har det ikke vært noen fare for passasjerenes liv og helse på JFK, som er en av de travleste flyplassene i USA og verden med 45 millioner reisende i året.

Infiltrerte

Ifølge rettsdokumenter begynte den dømte narkohandleren å arbeide for FBI i 2004, i bytte mot redusert straff etter at han ble arrestert for andre gang for narkotikaforbrytelser.

Han viste seg å være troverdig for FBI og ble sendt for å møte mannen som skal ha ledet terrorgruppa, den tidligere flyplassarbeideren Russell Defreitas i 2006.

Defreitas, amerikansk statsborger opprinnelig fra Guyana, trodde på ham siden han mente han hadde møtt ham i en moské tidligere. Han sa at det var Allah som hadde sendt ham for å utløse bomben.

Store skader

Selv om gruppa la mye arbeid i planene, kom de aldri i besittelse av sprengstoff til å utføre planene. Eksperter sier at om attentatet ble gjennomført, ville det ha blitt skader og branner, men ikke den enorme katastrofen som terroristene forutså.

Defreitas ble arrestert i New York, mens den tidligere parlamentarikeren Abdul Kadir fra Guyana og Kareem Ibrahim fra Trinidad ble pågrepet i Trinidad. Den fjerde, guyaneren Abdul Nir, jakter politiet på i Trinidad.

Både Ibrahim og Kadir er medlemmer av en ekstremistisk muslimsk gruppe som sto bak et kuppforsøk i Trinidad i 1990, Jamaat al Muslimeen. Det var ingen forbindelse til al-Qaida, selv om al-Qaida kan ha vært inspirasjonskilde.

- Så vidt vi kan se, er det ingen direkte bånd til al-Qaida, sa visedirektør John Miller til TV-kanalen ABC. Han sa at komplottet ser ut til å ha blitt klekket ut i USA, selv om det kan ha vært inspirert av al-Qaida. (©NTB)

Personvernpolicy