Varm morsmelk kan redde tusenvis av babyer

Varm morsmelk kan redde tusenvis av babyer
Varm morsmelk kan redde tusenvis av babyer
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske forskere har utviklet en enkel og billig metode for å fjerne hiv-virus fra morsmelk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om metoden:

Flash-heating er en type pasteurisering, som bringer melken til en høyere temperatur i en kort periode. Metoden skal være bedre når det kommer til å bevare morsmelkens gode egenskaper, enn metoden som allerede benyttes i morsmelk-banker.

Av de 700.000 barna som smittes av hiv hvert år, blir omkring 40 prosent smittet fra en forlenget periode med amming. WHO anbefaler at hiv-positive mødre unngår amming når trygge alternativer, som morsmelkerstatning, er tilgjengelige.

Men i fattige deler av verden, der mødre ikke har råd til morsmelkerstatning, der vannet ikke er rent eller der alternativer av andre grunner ikke er tilgjengelige, anbefaler WHO amming i seks måneder.

Foto: Kiersten Israel-Ballard

Metoden kan bidra til å forhindre mange tilfeller av smitte mellom mor og barn, og dermed redde tusenvis av barneliv i utsatte områder.

Av de 700.000 barna som smittes av hiv hvert år, blir omkring 40 prosent smittet som følge av amming.

Ved å fylle morsmelk på en glasskrukke, som man hurtig varmer opp i et vannbad, deaktiverer man viruset, og gjør dermed melken trygg for babyen. Det er forskere fra University of California som står bak metoden som kalles «flash-heating».

Teknikken krever lite utstyr og kan lett utføres av mødre i ressurssvake samfunn, mener forskerne.

- Vi forsket på dette for å hjelpe hiv-smittede mødre og deres spedbarn, som ikke har trygge alternativer til amming, sier Kiersten Israel-Ballard, som ledet studien, i en pressemelding.

Morsmelken veldig viktig

Hiv kan bli overført til babyen via morsmelken. Men i utviklingsland der spedbarnsdødeligheten allerede er høy på grunn av diaré og andre sykdommer, er det viktig at barna ikke går glipp av de viktige antistoffene og den optimale næringen som finnes i morsmelk, forklarer forskeren videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske studien har vist at flash-heating kan drepe bakterier i melken, samtidig som det meste av næringen og antistoffene bevares.

Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler varmebehandling av morsmelk, men det har tidligere vært gjort lite for å finne en enkel metode egnet for mødre i utviklingsland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: Kiersten Israel-BallardFoto: Kiersten Israel-Ballard

- Denne studien viser at en lett gjennomførbar oppvarmingsmetode kan drepe hiv i morsmelk, sier Israel-Ballard.

Mange var skeptiske til denne metoden, forklarer en annen av forskerne, Barbara Abrams:

- Vi ville være helt sikre på at det var vitenskapelig bevis for at den flash-oppvarmede melken var helt fri for hiv, men næringsrik og immunologisk gunstig, sier hun.

Forskerne har nå fått nok beviser til å sette i gang med feltstudier.

Vanskelig i praksis

Generalsekretær Petter Eide i Care Norge, som driver med kvinnerettet bistandsarbeid, er optimistisk, med forbehold:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er fint at det finnes måter å fjerne smitte fra morsmelk, men jeg har liten tro på at det er mulig å få spredd en slik teknologi i et omfang som monner, sier han til ABC Nyheter.

Eide legger vekt på viktigheten av å lære opp kvinner, bryte myter og få ut tilstrekkelig kunnskap om disse tingene på en ordentlig måte:

- Det er et veldig omfattende arbeid, sier han.

- Det er spennende at det utvikles enkle tekniske løsningen, men det som fremstår som enkelt for oss trenger ikke nødvendigvis å være enkelt for de det gjelder.

- Det å finne utstyr og energi til å koke melk i et vannbad kan nok være et omfattende hinder.

- Den største hindringen er nok å få afrikanske kvinner til å pumpe seg, og selvsagt til å skaffe pumper, sier Petter Eide.

700.000 barn smittes hvert år

Hvert år smittes 700 000 barn med hiv - nesten 2 000 hver dag. 90 prosent av barna lever i utviklingsland. I den vestlige verden er smitteoverføring fra mor til barn redusert til under 2 prosent.

Ni av ti barn med aids har fått smitten overført fra sin mor i forbindelse med graviditet, fødsel eller amming.

Kilder: University of California , Folkehelseinstituttet og Norad

Se faktaboks øverst til høyre for mer informasjon.