- Massive angrep på politiet

- Massive angrep på politiet
- Massive angrep på politiet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstranter mot det kommende G8-møtet i Tyskland gikk til «massive angrep» på politiet i Rostock lørdag ettermiddag, ifølge politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Foto: Scanpix
Demonstranter i Rostock kaster steiner og fyrverkeri mot tysk politi lørdag. Politiet ble også rammet av brannbomber, og om lag 100 politifolk kom til skade. Foto: REUTERS/Pawel Kopczynski / SCANPIX.

Rostock (NTB-AFP-DPA): Globaliseringsmotstandernes demonstrasjon i Rostock forløp alt fra fredelig lørdag. Politiet ble bombardert med brannbomber, fyrverkeri og steiner, og over 100 politifolk kom til skade.

Titusener av globaliseringsmotstandere har inntatt den tyske østersjøbyen Rostock for å demonstrere mot G8-møtet i Heiligendamm.

Mens store grupper demonstranter gjennomførte en fredelig demonstrasjon lørdag, gikk enkelte grupper til angrep på politiet med stein og flasker. Også brustein og bensinbomber, såkalte molotov-cocktails, ble kastet mot politiet, som svarte med tåregass. Over 100 politimenn kom til skade i opptøyene, og flere er alvorlig såret.

– Vi hadde ikke regnet med denne situasjonen, sier Werner Rätz, som er en av arrangørene av de store demonstrasjonene i Rostock.

Flere tusen
Rätz mener til sammen 80.000 mennesker deltok i lørdagens demonstrasjon i havnen i Rostock, mens politiet anslår tallet å være om lag 25.000.

Den voldelige utbrytergruppen var på rundt 500 delvis maskerte ungdommer.

– De var definitivt ute etter en konfrontasjon med politiet, sier en polititalsmann lørdag kveld.

Det tyske nyhetsbyrået DPA melder at det er grupper av tyske såkalte autonome som dominerte de voldelige angrepene. Noen demonstranter veltet en bil og fikk plassert den på tvers av en gate som en barrikade, ifølge det svenske nyhetsbyrået TTs utsendte medarbeider.

Begynte fredelig
Demonstrasjonene «En annen verden er mulig» begynte i 11-tiden lørdag formiddag, og stemningen var da fredelig. Under bannere med buskap som «G8 = terrorisme, krig og drap på klimaet» gikk demonstrantene gjennom gatene i Rostock.

– Vi er her for å framføre et politisk budskap, ikke noe annet, sa leder Marte Nilsen i Attac Norge til NTB før uroen startet lørdag.

– Det er titusener av folk i gatene, masse flagg og veldig fargerikt, fremholdt Nilsen.

Politiet var tungt til stede på jernbanestasjonen i Rostock lørdag morgen for å ta imot det første av tre ekstratog som var satt opp for å frakte demonstrantene.

Store politistyrker Rundt 16.000 politifolk er utplassert i Rostock og rundt badebyen Heiligendamm, 25 kilometer vest for Rostock, som er hermetisk lukket for utenforstående så lenge verdens toppledere er til stede.

Politiet venter at demonstrantene skal forsøke å blokkere veiene som fører til Heiligendamm og at de vil hindre deltakere å komme til toppmøtet ved å blokkere flyplassen ved Rostock.

Arrangørene frykter at nynazister skal forsøke å provosere til bråk etter at de ble nektet å arrangere en demonstrasjon i Schwerin, ikke langt fra Rostock.

Forbundskansler Angela Merkel er vert for lederne for verdens rikeste land, blant dem USAs president George W. Bush, som kommer til toppmøtet neste uke. (©NTB)