Jordens dyr får strekkoder

Jordens dyr får strekkoder
Jordens dyr får strekkoder

Et internasjonalt forskningsprosjekt vil gi alle dyr og planter egen strekkode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I framtiden blir det kanskje like naturlig å ta med seg en strekkode-avleser på søndagsturen som å ta med termos og kompass. Skulle det plutselig dukke opp en diskusjon om hvilket dyr som sperrer stien foran dere, er det bare å ta opp avleseren, putte på en liten bunt med hår fra syndebukken - og så få opp «ELG» på skjermen.

Et internasjonalt forskningsprosjekt ønsker i hvert fall å holde styr på jordens levende organismer ved å gi alle dyr og planter en egen og unik strekkode, melder nyhetsbyrået ritzau.

Målet for det omfattende prosjektet er at alle levende organismer skal kunne bestemmes via dna-stumper med en håndholdt dna-strekkodeleser. Dette skal skje ved at man puttet en vevsprøve inn i apparatet. Anvendelsesmulighetene skal ifølge forskerne være uttallige. For eksempel innenfor rettsmedisinen.

– Vi vet jo allerede at man kan identifisere mennesker gjennom vevsprøver. Men med denne strekkodeavleseren skal man raskt kunne identifisere larver på et lik, og dermed også få bestemt dødstidspunktet, forteller professor Henrik Balslev fra det biologiske instituttet ved universitetet i Aarhus.

En mer apettitlig anvendelse av apparatet vil være på flyplasser og grenseoverganger, hvor dna-strekkodeavleseren kan brukes for å identifisere ulovlig innførte dyre- og plantearter, uønskede objekter i matvarer samt hurtig diagnostisering av epidemiske sykdommer som sars, fugleinfluensa, aids eller sykdommer benyttet som biologiske våpen, melder nyhetsbyrået.

På en konferanse arrangert i Århus denne uken har flere av verdens ledende eksperter på området arbeidet med å utvikle dna-strekkodesystemet. I første omgang er forskerne i gang med å identifisere de nødvendige dna-kodene på fugler og fisk, samt enkelte skadedyr, som for eksempel mygg.

Ifølge Henrik Balslev vil ta et sted mellom fem og ti år å finne et identifiserbart gen hos alle de omkring to millioner kjente og navngitte dyre- og plantearter som finnes.

Personvernpolicy