Yo banana boy!

Hva har ordene regninger, reker, tut og tillit til felles?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yo, banana boy!Yo, banana boy!

Svaret er selvsagt at de kan leses både forlengs og baklengs - og fortsatt ha samme mening.

På ett eller annet tidspunkt under oppveksten prøver de fleste å lese navnet sitt baklengs. Undertegnede var for eksempel Errevs. Andre var Irak, Sukram eller Vis.

Ekstra gøy var det med folk som het Otto eller Anna.

Vi kaller det palindrom. Et palindrom er et ord, uttrykk eller en setning som får samme mening enten du leser det fra venstre mot høyre, eller fra høyre mot venstre.

Anna, Otto, rør og radar er alle eksempler på slike ord.

Ifølge Guinness' Rekordbok er det «regninger» på 9 bokstaver som er det lengste norske ordet som er palindrom - og dermed kan leses både forlengs og baklengs.

Verdens lengste enkeltord som er palindrom er det finske ordet for såpesteinselger, nemlig «saippuakivikauppias» på 19 bokstaver. La oss tro at det ikke brukes så ofte.

Blant andre, og mer hjemlige eksempler finnes setninger som «Agnes i senga», «Kari i Irak», «du har bra hud» eller «alle reisetrette skal ete laks etter te, sier Ella» eller svenskenes «Ni talar bra latin».

Selve ordet palindrom har gresk opphav. Det er en kombinasjon av de to ordene «palin» og «dromo», som tilsammen betyr omtrent «å lese tilbake igjen».

De fleste kilder gir grekeren Sotades æren av å være hjernen bak prinsippet med å snu ord om. Sotades var en gresk poet som brukte palindromene i kritiske vers mot herskeren Ptolemy. Ptolemy hadde imidlertid ingen humoristisk sans og fikk derfor Sotades kastet på havet.

Men palindromene fikk leve videre. Fortsatt kan man på fontener i Hellas og Tyrkia lese gamle inskripsjoner med palindromer som sier: «Nispon anomimata mi monan opsin». For de som ikke er så stø på gammelgresk betyr dette «vask (mine) synder, ikke bare (mitt) ansikt».

Et av de største og beste nettstedene med samlinger av palindromer er tjenesten Palindrome List. Nettsiden presenterer en hel mengde engelske palindromer sortert alfabetisk.

Blant de beste finnes disse:

Did I draw Della too tall, Edward? I did?
Emil, a sleepy baby peels a lime.
Yo, banana boy!
Oh, cameras are macho.
Madam I'm Adam.

Personvernpolicy