Maddie: DNA matcher ikke mistenkt

Maddie: DNA matcher ikke mistenkt
Maddie: DNA matcher ikke mistenkt
Artikkelen fortsetter under annonsen

DNA-sporet funnet i Madeleine McCanns rom matcher ikke den eneste mistenkte i saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Frykter pedofile
Gerry og Caroline McCann frykter at datteren har blitt tatt av en internasjonal pedofiliring, det sa de for første gang under en pressekonferanse i Spania fredag. Foto: Scanpix.

Briten Robert Murat er foreløpig den eneste mistenkte i Madeleine McCann-saken etter at politiet pågrep han en ukes tid etter den lille jentas forsvinning fra Algarve-kysten i begynnelsen av mai.
Fredag kom det frem at politiet har funnet et DNA-spor som ikke matcher noen av familiemedlemmene til Maddie. Timesonline skriver nå at DNA-prøven heller ikke stemmer overens med Robert Murat.

Sammenlignes mot sex-overgripere

Nå håper mannen at han skal sjekkes endelig ut av saken, men foreløpig har ikke politiet i Portugal kommet noe nærmere en slik beslutning.
Nyheten om DNA-prøvene kom ut mens foreldrene til Maddie fortalte at datterens forsvinning kan knyttes til andre barn som har blitt borte i Portugal og Spania.
Nå vil DNA-prøvene oversendes politiet i Storbritannia, slik at de kan sammenligne DNA-et mot deres registre over dømte eller mistenkte sex-overgripere. Portugal har ikke noe slikt register, og det er derfor ikke noe håp om at man kan identifisere den som har etterlatt seg DNA på soverommet til Maddie hvis personen er portugisisk bare ut fra disse funnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overlevert fredag

Det portugisiske rettsmedisinske instituttet, Instituto Nacional de Medicina Legal (INML) har allerede sammenlignet DNA-funnene med Madeleines foreldre, og til tvillingsøsknene hennes Amelie og Sean, som sov på det samme rommet da fire-åringen forsvant.
DNA-analysene ble formelt overlevert til portugisisk politi av professor Francisco Cortareal, som har ledet arbeidet med analysen. Han har også gått over DNA-prøver fra Robert Murats villa, uten å finne matchende resultat.
Duarte Nuno Vieira, som er sjef for INML, bekreftet overfor media at prøvene var overlevert politiet, men ville ikke kommentere opplysningene om at man hadde funnet DNA tilhørende en fremmed på soverommet.
- Vi har fortsatt flere prøver å gå gjennom, og arbeidet vil fortsette neste uke. Vi prøver å gjøre dette så fort som mulig, sier han til Timesonline.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spor fra en fremmed

En kilde ved instituttet fortalte avisen 24 Hours at det ble funnet DNA som ikke tilhører noen i familien. Det kan vise seg å være et viktig spor, men foreløpig har man ingen person å knytte til DNA-prøven.
- Med andre ord kan vi ikke knytte dette funnet til de mistenkte som vi har prøver fra. Beviset er altså veldig vagt, og det gjør ikke saken mot den offentlig kjent mistenkte sterkere, sier kilden til avisen.
- Dette betyr ikke at Robert Murat ikke kan ha vært involvert, men at det har vært en ukjent person på soverommet til Madeleine.
Robert Murat har lenge vært den eneste kjente mistenkte i saken. Villaen hans, som er grundig gjennomsøkt av politiet, ligger bare hundre meter fra stedet der Maddie forsvant.

Forventer politiet tar kontakt

Murat kom tilbake til Portugal bare tre dager før Maddie forsvant. Da hadde han besøkt sin eks-kone og deres tre år gamle datter i Norfolk i England.
Talsmannen til Murat, Tuck Price, sier han ikke har hørt fra politiet på halvannen uke.
- Vi forventer at politiet tar kontakt, og sier at han ikke lenger er mistenkt i saken. Inntil det skjer er han hindret av loven fra å fortelle sin versjon av historien. Når han ikke lenger er en offentlig mistenkt, kan han uttale seg i saken, og renvaske seg.
Portugisisk lovgivning gjør det mulig å holde Murat som en offentlig mistenkt i åtte måneder. I den perioden kan han ikke uttale seg om saken, uten å risikere strafferforfølgelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pedofiliring

En teori politiet nå jobber etter er at Madeleine ble bortført av en internasjonal pedofili-ring som kan ha tatt henne med til et annet land i Europa eller Nord-Afrika.

Fredag uttalte faren til Maddeleine at hans datters forsvinning bør etterforsker i sammenheng med andre barnekidnappinger i Europa.

- Jeg vil gjerne ha en bekreftelse på at spanske myndigheter tar noen proaktive steg i forbindelse med Madeleines forsvinning, sa Gerry McCann på en pressekonferanse.