Magnus utlignet i kvart`n

Magnus utlignet i kvart`n
Magnus utlignet i kvart`n

Magnus Carlsen (16) vant fredag mot Levon Aronian (24) i det femte partiet i VM-kvartfinalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjemper for VM-finale

Magnus Carlsen gir seg ikke i VM-kvartfinalen mot armenske Levon Aronian. Men det kan bli tøft for Magnus å ta seg videre. I morgen starter han med svart, noe som er en klar fordel for motstanderen.

Foto: FIDE (www.fide.com)

Med hvit koblet Carlsen raskt grepet, og etter drøyt tre timers spill ga Aronian opp partiet. Han kunne da ikke unngå å bli sjakk matt. Dermed er stillingen i kampen uavgjort 2,5-2,5. Det sjette og avgjørende partiet spilles lørdag fra klokken 13 norsk tid.

Etter torsdagens fjerde parti så det ikke lyst ut for Carlsen. Han lå under med 2,5-1,5 mot verdensfemmer Aronian, og det gjensto bare to partier i kampen. Dermed var han i realiteten nødt til å vinne fredagens parti, som var siste gang i kampen han fikk fordelen av å spille hvit. Med kniven på strupen vant Carlsen en overbevisende seier, en meget sterk prestasjon.

Historisk

Kvartfinalen spilles som best av seks partier. Vinneren av partiet lørdag, vil gå videre til semifinalen. Ved uavgjort i morgen, blir det ekstraomganger med kortere tenketid på søndag. Kvartfinalene i VM spilles i den russiske byen Elista fra søndag 27. mai til søndag 3. juni.

Kampen mellom Carlsen og Aronian er historisk sett med norske øyne. Aldri tidligere har noen nordmann vært så nære en VM-finale i sjakk. Kun Aronian og ytterligere én motstander står mellom Magnus Carlsen og VM-finalen.

Vinnerne av de åtte VM-kvartfinalene møtes i fire semifinaler, som spilles i Elista fra onsdag 6. juni. De fire vinnerne av disse kampene går til VM-finalen. Finalen spilles i Mexico City i september. I finalen møtes de fire fra Elista og fire spillere som allerede er kvalifisert for finalen. Vinneren av VM-finalen er ny verdensmester i sjakk.

Magnus Carlsens motstander, Levon Aronian fra Armenia, er rangert som nummer fem i verden. Carlsen er til sammenligning rangert som nummer 22 i verden. Selv om han har føket oppover rankinglisten de siste årene, har de fleste eksperter regnet Aronian som favoritt i kampen. Etter dagens parti er kampen fullstendig åpen, men Aronian har fordelen av å spille hvit i siste parti.

Personvernpolicy