Dr. Død slippes fri

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal ha drept 130 - slippes fri i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jack Kevorkian er i dag 71 år gammel, og har svært dårlig helse. Foto: Scanpix.Jack Kevorkian er i dag 71 år gammel, og har svært dårlig helse. Foto: Scanpix.

Jack Kevorkian, mannen som er kjent verden over som Dr. Død, hjalp dødssyke pasienter med å ta sitt eget liv ventes å bli løslatt fra fengsel i Michigan, USA i dag, melder BBC News.

Kevorkian ble dømt for drapet på Thomas Youk i 1999. En video av den dødssyke mannen, som ble gitt en injeksjon av Kevorkian ble sendt på tv, og førte til at legen ble felt i retten. Legen har nå sonet åtte år av straffen som skulle vare mellom 10 og 25 år.

Notorisk

Han har lovet fengselsmyndighetene om å ikke gi råd til folk som vil begå selvmord etter han er sluppet fri, men sier han vil fortsette å kjempe for retten til barmhjertighetsdrap. Bakgrunnen for at han nå slipper fri er hans egne dårlige helse.
På 90-tallet var Kevorkian en av de mest omtalte personene i USA. Den tidligere patologen insisterte på at pasienter i enorme smerter hadde retten til å velge når de ville dø.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stolt av sitt virke

Selv har han hevdet, med en viss stolthet, at han har hjulpet cirka 130 mennesker å dø, mange ved hjelp av hans barmhjertighetsmaskin, som ga dødelige doser medisiner intravinøst. Noen av drapene ble begått bak i hans Volksvagen campingbil.
Metodene frastøtte mange mennesker. Blant annet tilbød han nyrene til en mann han hjalp død på en «første mann til mølla»-basis.

Lang kamp

Kevorkian kjempet en lang juridisk kamp med myndighetene i delstaten Michigan. Fire ganger vant han frem i rettssystemet, til tross for at han ble fratatt legelisensen så tidlig som i 1991, og at barmhjertighetsdrap ble forbudt.
Thomas Youk led av Lou Gehrigs sykdom da Kevorkian hjalp ham å dø. En jury dømte Kevorkian for forsettelig drap, etter at de hadde sett opptak av ham mens han ga Youk en dødelig dose medisiner. Det var Kevorkian selv som hadde sendt videopttaket til 60 Minutes for at de skulle vise det på tv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal på 60 Minutes

Søndag er det forventet at han skal intervjues på det samme progremmet igjen. Tidligere denne uka har han fortalt en tv-stasjon i Detroit at han mener euthanasia bør gjøres lovlig, og at han kommer til å jobbe for å få det til.
Løslatelsen kommer samtidig som man nærmer seg en politisk avgjørelse på om barmhjertighetsdrap skal bli lovlig i California. Så langt er Oregon den eneste delstaten som har legalisert aktiv dødshjelp.
Slektningene til de Kevorkian har hjulpet dø er blandede.

Led av depresjon

- Det var en medisinsk tjeneste min bror ba om selv, og den ble utført av barmhjertighet av Jack. Det bør ikke være ulovlig, sier broren til Thomas Youk, Terry ifølge BBC News.
Men Tina Allerellie mener søsteren Karen Shoffstall, led av depresjon, og at Kevorkian utnyttet dette.
- Hans eneste mål har vært å skape oppmerksomhet for seg selv, sier Allerellie.