Krever sju og et halvt år for Seim

Krever sju og et halvt år for Seim
Krever sju og et halvt år for Seim

Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen vil ha Carl Fredrik Seim i fengsel i sju og et halvt år for bedrageri. Seim selv kaller påstanden uvirkelig og ser fram til at forsvareren får ordet i neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Risikerer fengsel
Carl Fredrik Seim risikerer fengsel i sju og et halvt år for bedrageri. Her sammen med sin forsvarer Trygve Staff. (Foto: Marit Hommedal / SCANPIX)

Bergen (NTB-Kjell Sletta): Straffepåstanden ble lagt fram fredag formiddag etter en prosedyre der aktor har gjennomgått Seims forretningsvirksomhet og karakterisert hans opptreden med harde ord. Aktor konkluderte med at Seim har gjort seg skyldig i utroskap og bedragerier for 67,5 millioner. I tillegg kommer skatteunndragelser på 7 millioner kroner.

– Dette er systematisk, alvorlig kriminalitet, sa Stolt-Nielsen som la vekt på at posisjoner som styreformann og daglig leder av aksjeselskaper bygger på tillit. Denne tilliten har Seim brutt, sa aktor som mente det må reageres strengt av hensyn til tilliten til denne selskapsformen og for å verne samfunnet.

Kostbart

Aktor vil også ha Seim fradømt retten til å drive forretningsdrift på livstid. Han fant ingen formildende omstendigheter, og kritiserte Seim for at han ikke har bidratt til å oppklare saken.

Stolt-Nielsen sa at det er umulig å beregne hva Seims forretningsførsel har kostet bedrifter, personer og det offentlig, men virksomheten har ført til flere konkurser der kravene summerer seg til store beløp. Bare bobehandlingen koster millionbeløp.

I Seims eget konkursbo er det meldt krav for 200 millioner kroner. Det offentlige har brukt store ressurser på saken. Fylkesskattekontoret alene har brukt flere årsverk på å finne ut av regnskapene, sa aktor. Han sa at mangelfull regnskapsføring alene er grunnlag for ubetinget fengsel.

– Uvirkelig

– Dette er helt uvirkelig, var Seims første reaksjon etter at Stolt-Nielsen hadde lagt ned sin strenge påstand.

– Jeg kjenner meg ikke igjen i aktors beskrivelse. Nå gleder jeg meg til at Staff kommer i gang, sa Seim.

Hans forsvarer, advokat Trygve Staff, starter sin prosedyre mandag. Seim har innrømmet skyld i noen mindre alvorlige punkter, men på de viktige tiltalepunktene nekter han all skyld.

– Grådighet

Tiltalen mot Seim omfatter utroskap, bedrageri, underslag og brudd på en rekke lover. De 67.5 millionene som tiltalen bygger på omfatter uttak av verdier fra verftet Mjellem og Karlsen og andre eiendommer han har hatt hånd om i Bergen, stort sett mellom 2001 og 2003.

Seim framsto som en vellykket ung forretningsmann da han kjøpte verftet som han la ned etter få ukers drift sommeren 2002.

– Jeg vil ikke gi Seim skylden for at flere hundre ansatte mistet arbeidet ved Mjellem og Karlsen. Men samtidig som Seim sa han ville drive videre, hadde han planene klare for oppsplitting og salg av verdiene, sa Stolt-Nielsen som mente Seims disposisjoner var drevet av grådighet. (©NTB)

Personvernpolicy