Flyvertinner må slanke seg

Flyvertinner må slanke seg
Flyvertinner må slanke seg

En indisk domstol har sagt det er greit å sette feite flyvertinner på bakken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Yngre og tynnere
Konkyrransen med selskap som GoAir har ført til at indiske flyvertinner i det statseide Indian Airlines kan tvinges til slanking. Her er sjefen for GoAir, Jeh Wadia, sammen med sine unge flyvertinner. Foto: Scanpix.

Domstolen sa at det statlig eide Indian Airlines har lov til å sette overvektige flyvertinner på bakken på grunn av hensynet til sikkerhet og konkurransen med andre flyselskap.

- Passasjerene kommer først

Flyvertinnene tok saken til retten fordi de mente kravet var nedverdigende. Konflikten startet da flyselskapet begynte å måle kvinnenes høyde og vekt i fjor.

Domstolen i Delhi argumenterer i sin kjennelse for at selskapet må ha lov til å sette passasjerenes sikkerhet foran de ansattes rettigheter, og at selskapet selv må få bedømme når flyvertinnene ikke er i stand til å gjøre jobben sin på store høyder.

- Ingen flyselskap kan slappe av når det kommer til sikkerhet. Om det går på de ansattes evne til å gjøre jobben, eller deres helsetilstand, sier dommer Rekha Sharma ifølge BBC News.

- Ikke urettferdig

- Hvis sneglen med ren utholdenhet kunne komme seg om bord i Noahs ark, hvorfor kan ikke disse kvinnene gå ned i vekt, fortsatte hun.
Den kvinnelige dommeren avviste også flyselskapets holdning til kvinnene fornærmet deres «kvinnelighet».

- Jeg forstår ikke hvorfor det på noen som helst måte skal være urettferdig, urimelig og fornærmende at kvinnene blir bedt om å kontrollere vekten sin, sier hun videre.

BBCs Sanjoy Majumder i Delhi sier saken går inn i en pågående debatt i India, der man spør om tradisjonelle mål for skjønnhet må vike for en mer vestlig, «tynn», virkelighet.

For et år siden introduserte Indian Airline strenge regler for hvor tunge kabinpersonalet kunne være. Årsaken ble sagt å være sikkerhetshensyn og en økende konkurranse.

Ansatter yngre kvinner

Den indiske flyindustrien har vokst dramatisk det siste tiåret. Nye private selskap har innført en viss «glamour» og bevisst ansatt unge, tynne flyvertinner, som ofte kler seg i korte skjørt og høye hæler.

Flyvertinnene til Indian Airlines har bestandig vært iført den mer tradisjonelle sarien og har hatt en øvre aldersgrense på hele 58 år.

Satt på bakken etter 25 år

Gruppen med flyvertinner som tok saken til rettsvesenet. hevder at selskapet har innført de strenge reglene for å erstatte de mer voksne flyvertinnene med yngre kvinne. En av kvinnene, som hadde jobbet i selskapet i 25 år, ble satt på bakken da hun veide to kilo over vektgrensen.

Personvernpolicy