Atomlager kan gå i lufta 5 mil fra Norge

Atomlager kan gå i lufta 5 mil fra Norge
Atomlager kan gå i lufta 5 mil fra Norge

Enorme tanker med brukte brenselsstaver i Andrejevabukta på Kola, 50 kilometer fra Norge, kan eksplodere når som helst og bli et kjernefysisk mareritt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europas verste atompøl

Forfallet er påfallende i Andrejevabukta som tidligere var Nordflåtens hovedlager for uranbrensel fra atomubåter. Området er i dag Europas verste atompøl, som det vil koste milliarder av kroner å rydde opp i.Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, SCANPIX

Kirkenes (NTB): Fra før har bare det gamle kjernekraftverket og de utrangerte atomubåtene vært omtalt som en potensiell akutt fare for Norge. Men nye, og til nå ukjente, undersøkelser av de store lagertankene med brukt atombrensel i Andrejevabukta, viser at dette lageret kan eksplodere når som helst, skriver Aftenposten.

Det er en rapport fra Rosatom, som er den russiske regjeringens øverste atommyndighet, som viser at konsekvensene kan bli dramatiske. Ingen vet når eksplosjonen kan finne sted: Om noen timer, noen dager eller noen år.

- I beste fall vil en liten begrenset eksplosjon i kun ett av lagerrørene føre til radioaktiv forurensning i en omkrets på 5 kilometer, i verste fall fører en slik enkelteksplosjon til at hele tankanlegget eksploderer. Vi har ikke beregninger for hva det vil føre til, sier Bellonas Aleksandr Nikitin.

Leder av Bellonas Russland-avdeling, atomfysikeren Nils Bøhmer, sier at en slik ulykke kan ramme hele det nordlige Europa.

Norge har brukt millionbeløp på atomopprydning i Nordvest-Russland. Men nylig antydet utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Norges innsats kanskje bør rundes av, og at Russland selv bør ta mer av ansvaret. Det vil koste 9 milliarder kroner å rydde opp i Andrejevabukta. Russland vil aldri påta seg en slik utgift, og trenger dessuten internasjonal hjelp, mener Bøhmer. (©NTB)

Personvernpolicy