Menn er ikke hva de engang var

Menn er ikke hva de engang var
Menn er ikke hva de engang var

Menn blir mindre og mindre maskuline, viser nyere forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto:
REUTERS/Will Burgess.

Du hadde kanskje mistanke om det allerede. Den klassiske myten av mannen som en muskuløs testosteronbombe med brede skuldre og hår på brystet må trolig skrives om.

Nyere forskning viser nemlig at testosteroninnholdet i menns blod minsker og minsker, skriver DR Nyheter.

Ifølge den danske kringkastingen har amerikanske forskere undersøkt en stor gruppe menn tre ganger med ti års mellomrom. Resultatet av den siste undersøkelsen kom nylig, og den bekreftet en tendens flere har hatt mistanke om: At testosteronnivået var lavere for hver gang.

Den danske professoren Niels Erik Skakkebæk sier til DR Nyheter at årsaken til denne markante reduksjonen må skyldes miljøgifter.

– Dette kan bare skyldes ting i miljøet, ellers ville det ikke ha endret seg så markant over så kort tid. Det ser ut som om de yngste mennene er mindre maskuline.

Nå ønsker den danske professoren at politikerne i Danmark oppretter et nasjonalt råd som skal forske på nettopp miljøgifter og virkningen giftene har på for eksempel testosteronnivået hos menn.

Testosteron er det hormonet som hos menn stimulerer til utvikling av mannlige kjønnskarakteristika, som vekst av mannlige kjønnsorganer, stemmeskifte i puberteten, økt muskelmasse hos menn, utvikling av skjegg og kroppsbehåring og abdominal fettfordeling hos voksne menn. Det er vesentlig for normal seksualfunksjon og ereksjon.

Det er også hormonet som forbindes med aggressivitet.

Menn som mangler testosteron har dessuten større risiko for å utvikle benskjørhet.

Personvernpolicy