Åpen for alle - alltid

- Norske klagde på evakueringen

- Norske klagde på evakueringen
- Norske klagde på evakueringen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en finsk avis måtte de skadde norske soldatene vente to timer på helikopter i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mazar-e-Sharif
Ifølge den finske kommandøren i Meymaneh har det norske Forsvaret klaget på sein evakuering av de skadde nordmennene og den finske soldaten som omkom forrige onsdag. - Det har vi ikke, sier oberstløytnant John Inge Øglænd. På bildet ankommer de skadde Mazar-e-Sharif. Foto: Lars Magne Hovtun, Forsvaret

Ifølge den finske storavisen Helsingin Sanomat ventet de skadde soldatene i to timer før et tysk helikopter kom for å evakuere dem fra Meymaneh til Mazar-e Sharif.

Det var dette tyske helikopteret som hentet ut de skadde nordmennene og finnen som senere omkom. Foto: ForsvaretDet var dette tyske helikopteret som hentet ut de skadde nordmennene og finnen som senere omkom. Foto: Forsvaret

Det var onsdag 23. mai at fire norske soldater og en finne ble rammet av en improvisert bombe i Meymaneh. Soldatene var på vei til åpningen av en lokalt sykehus da bomben sprang. Den finske sersjanten Petri Immonen døde av skadene han pådro seg. De norske soldatene slapp nådig fra hendelsen.

- Nordmennene klaget

Ifølge den finske avisen har norske militære klaget til ISAF på grunn av den lange reaksjonstiden. Avisen siterer en finsk oberstløytnant som sier at nordmennene klaget og sa at den finske soldaten kunne ha overlevd hvis evakueringen hadde skjedd raskere. Oberstløytnant Ali Mättölä tilbakeviser i samme setning at så er tilfelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han var så nær eksplosjonen og fikk så alvorlige skader, at han kunne ikke blitt reddet selv om han umiddelbart hadde blitt flydd til sykehus, sier Mättölä til Helsingin Sanomat.

- Ingen har klaget

Ved Fellesoperativt hovedkvarter på Jåtta tilbakeviser Forsvaret at de har klaget på den medisinske evakueringen.

- Ingen norske ansvarlige har hevdet at den finske soldaten kunne overlevd hvis han ble evakuert tidligere. Den norske kontingentsjefen (NCC) Odd Egil Pedersen har uttrykt at han var svært fornøyd med den jobben de tyske sanitetssoldatene utførte sin oppgave, og måten evakueringen ble gjennomført på. Han har til og med sendt et takkebrev til den tyske styrken, sier oberstløytnant John Inge Øglænd til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldatene i Meymaneh tok torsdag farvel med sin finske venn og kollega, Petri Tapio Immonen, som ble drept av en bombe utenfor leiren onsdag. Foto: Fredrik Bøhn, Forsvaret / SCANPIXSoldatene i Meymaneh tok torsdag farvel med sin finske venn og kollega, Petri Tapio Immonen, som ble drept av en bombe utenfor leiren onsdag. Foto: Fredrik Bøhn, Forsvaret / SCANPIX

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oberstløytnanten benytter også anledningen til å beklage overfor de finske styrkene, og ikke minst familien til sersjant Immonen at en slik misforståelse har oppstått.

- Uheldig

- Det er ikke heldig, verken for oss eller finnen, at en slik misforståelse har oppstått. Med en flytid på nærmere en time mellom Meymaneh og Mazar-e-Sharif kunne ikke evakueringen skjedd stort raskere, slik jeg har forstått det, sier Øglænd.

Ifølge Mättölä har det vært en foregående disputt mellom det norske Forsvaret og ISAFs medisinske element. Han sier nordmennene i lengre tid har ment at man burde bruke mer penger på den medisinske delen av oppdraget.

- Det er riktig at vi har en debatt på dette, men denne gangen ville ikke resultatet blitt annerledes. Når man tar i betraktning forholdene og avstandene i Afghanistan, så er det noe vi har tatt høyde for i vår planlegging, og jeg understreker at evakueringen tyskerne bisto med skjedde på en profesjonell måte, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kjenner ikke til noen uenighet

Debatten mellom det norske Forsvaret og ISAF er heller ikke kjent for Øglænd og Fellesoperativt hovedkvarter. ABC Nyheter kjenner til tidligere tilfeller der norske soldater som har hatt mindre skader ikke har blitt prioritert av den tyske styrken når de skal hentes inn til sykehus. De gangene har det ikke stått om liv, men forespørselen fra de norske styrkene har blitt avslått på grunn av sikkerheten til mannskapene om bord på helikoptrene det er snakk om.

- Jeg kjenner ikke til de tilfellene du refererer til, og kan ikke si at jeg har hørt om en slik debatt som den finske offiseren snakker om, sier Øglænd.

Hjem til Finland

Den finske sersjanten ble tirsdag denne uken fløyet hjem til Helsinki fra Afghanistan. Han ble tatt mot av en æresvakt på flyplassen, og skal få en militær begravelse i hjemlandet.