Kjøpte boks for 2500 – solgte den for 400.000

Kjøpte boks for 2500 – solgte den for 400.000
Kjøpte boks for 2500 – solgte den for 400.000

Svenske kjøpte Andy Warhol-boks for 2500 kroner. Få år senere solgte han den for 400.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Illustrasjonsfoto:
Andy Warhol lagde kunstverk ut av dagligdagse ting. Brillo-boksene var trebokser inspirert av pappboksene til såpe av merket Brillo. Foto: Wikipedia

Den raske prisutviklingen på Andy Warhols kunst har gjort de såkalte Brillo-boksene til gullgruver. En svenske som betalte 2500 svenske kroner en slik boks for få år siden, solgte den nylig via et internasjonalt auksjonsfirma for hele 400.000 kroner, skriver Expressen.se.

43-åringen har siden sin ungdom vært fascinert av Andy Warhols kunst, men hadde aldri hatt råd til å kjøpe noen av kunstnerens berømte verk.

Men for noen år siden fikk han kjøpt Brillo-boksen via en god venn, av en snekker som var med på å lage drøyt 100 bokser på Malmö konsthalls snekkeri i 1990.

Boksene ble laget tre år etter kunstnerens død på oppdrag av kunstsamler Pontus Hultén, for å brukes ved en Warhol-utstilling i St. Petersburg. En av snekkerne fikk en boks som ble til overs, solgte den til en venn, som igjen solgte den til 43-åringen for 2500 kroner.

- Jeg kjøpte den mest som en kul greie, men også fordi jeg er interessert i Warhols kunst, sier han til Expressen.

Etter å ha eid boksen i noen år, noterte han seg at det ikke virket som det var noe forskjell på hans boks og de Brillo-boksene som var til salg på det internasjonale kunstmarkedet.
- En dag ringte jeg til et internasjonalt auksjonsfirma og sa som det var at jeg hadde en Brillo-boks.
Auksjonsfirmaet ble interessert, og det ble bestemt en dato da boksen skulle selges.
- Jeg ble faktisk overrasket over hvor enkelt det gikk. De stilte ingen spørsmål om hvordan jeg hadde fått tak i den eller om boksens historie.

- Og det ble veldig lønnsomt for meg, sier svensken som tjente nesten 400.000 kroner.

Personvernpolicy