Ku Klux Klan-drap for retten

Ku Klux Klan-drap for retten
Ku Klux Klan-drap for retten

Eks-klansmedlemmet James Seale (71) er anklaget for å ha drept to mørkhudede i 1964.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Endelig tatt
71 år gamle James Seale ble stilt for retten onsdag, 43 år etter at han skal ha deltatt i drapet på to svarte menn. Familien har i lengre tid påstått at han er død. Foto: Scanpix

Thomas Moore, broren til en av de drepte har kjempet for å stille Seale for retten. Nå har han lykkes. Foto: ScanpixThomas Moore, broren til en av de drepte har kjempet for å stille Seale for retten. Nå har han lykkes. Foto: Scanpix

Det tidligere medlemmet av Ku Klux Klan skal ha kidnappet og planlagt drapene på to svarte tenåringer i 1964.

Seale benekter imidlertid å ha hatt noe med drapene på Charles Eddie Moore og Henry Hezekiah Dee å gjøre.

Da han ble arrestert i 1964, jobbet han som visesheriff og politiet løslot ham etter kort tid, angivelig fordi de ikke hadde bevis.

Var i live

Broren til Charles Eddie Moore har i lengre tid jobbet for å få saken gjenopptatt, etter at han oppdaget at James Seale fortsatt var i live. I januar ble han arrestert.

Onsdag denne uken åpnet rettssaken i Jackson, Mississippi. Seale er tiltalt for to tilfeller av kidnapping, og et tilfelle av planlegging av kidnapping.

Påtalemakten mener å kunne bevise at Seale siktet på de to svarte mennene med en hagle, mens andre klansmedlemmer banket dem med stokker.

Ifølge tiltalen festet klansmedlemmene vekter til kroppene til de to, dro dem om bord i en båt, før de rodde midt ut på et vann hvor de kastet dem i vannet.

Likene ble funnet to måneder senere av FBI da de lette etter tre borgerrettighetsforkjempere. Seale og en annen mann ble arrestert i forbindelse med drapene.

Lokalt politi hjalp drapsmenn

Fordi FBI hadde nok med borgerrettighetssaken ble drapene overlevert til det lokale politiet, som henla sakene fordi de mente det ikke fantes bevis. Hvis han blir dømt vil Seale måtte sone livstid for hvert av tiltalepunktene.

I årevis har familien til Seale fortalt reportere og andre som ville ha tak i ham at han hadde dødd.

I 2005 meldte Thomas Moore fra til myndighetene om at James Seale faktisk var i live, og at han bodde bare noen få kilometer fra stedet der de to mennene ble kidnappet.

FBI gjenopptar for tiden en rekke saker fra denne tidsperioden, før alle de mistenkte dør. Under borgerrettighetskampen på 50- og 60-tallet ble titalls svarte menn drept av hvite som ville opprettholde segregasjonen. Få av de kriminelle handlingene ble løst, delvis fordi de mistenkte ble beskyttet av det lokale politiet.

Personvernpolicy