Norske kvinner på alkoholtoppen i Vesten

Streng alkoholpolitikk til tross, Norge er blant de vestlige landene med flest kvinner som drikker alkohol.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser en fersk rapport fra Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus).

Rapporten tar for seg utviklingen i norsk alkoholpolitikk de siste 40 årene.

Ifølge rapporten er det færre avholdskvinner i forhold til folketallet i Norge enn i blant annet USA, Sverige og Nederland. Det blir stadig færre avholdskvinner i Norge.

Menn og kvinner alkohol-likestilte

- Avholdenhet som livsstil er blitt «ut» i Norge. De som er avholdende, er det stort sett av årsaker som at de ikke liker smaken eller er idrettsfolk og lever sunt, sier
Sirus-forsker Øyvind Horverak til Dagsavisen.

Andelen norske kvinner som holder seg unna alkohol, sank fra 22 til 15 prosent fra 1966 til 2004. Nå er det nesten like vanlig at kvinner drikker, som at menn gjør det.

Andelen menn som ikke har smakt alkohol det siste året, ligger stabilt på 10 prosent.

- At færre norske kvinner er avholdende, har å gjøre med at de er blitt mer likestilte og deltar i arbeidslivet, sier Horverak.

Lett å handle alkohol for mindreårige

Ungdom som vil kjøpe alkohol har for øvrig få problemer med å skaffe seg drikkevarene, enten det er i butikker, på Vinmonopolet eller på utesteder: Det viser en undersøkelse som er publisert i Tidsskriftet for Den norske lægeforening, melder Aftenposten.

Ifølge undersøkelsen, som omfatter mer enn 9.000 alkoholdrikkende ungdommer under 18 år, har én av fem forsøkt å kjøpe øl eller rusbrus i butikk. Like mange har forsøkt å kjøpe alkohol på utesteder, mens snaut 5 prosent sier de har forsøkt å kjøpe drikkevarene i statens egne alkoholutsalg.

I noe over halvparten av kjøpsforsøkene som fant sted i butikk, lyktes de mindreårige med innkjøpene sine. To tredeler av dem som ville kjøpe alkohol på Vinmonopolet, klarte det, mens 80 prosent lyktes med sine kjøpsforsøk på utesteder. (©NTB)

(Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Personvernpolicy