Sarkozy dropper veto-planen mot Tyrkia
Frankrikes president Sarkozy vil ifølge franske Le Figaro ikke nedlegge veto mot Tyrkias videre medlemskapsprosess når forhandlingene gjenopptas 26. juni.
Nyheten kommer som en lettelse for Tyrkia, som har fryktet en fullstendig avsporing i den pågående prosessen. Frankrike, og et hvilket som helst annet medlemsland, har teknisk sett muligheten til å nedlegge veto mot åpningen av de 3 kapitlene
Sarkozy vil ifølge Le Figaro tillate åpningen av opp til 3 kapitler i Tyrkias forhandlingsrammeverk. Forhandlingene vil med det komme i gang igjen etter Kypros-krisen, som i 2006 førte til at 8 av de 35 kapitlene i medlemskapsforhandlingene ble suspendert.
Han begrunner sin beslutning med det politiske klimaet i Tyrkia, behovet for å fokusere på EUs grunnlov og faren for splittelse mellom EU-medlemmer i grunnlovsprosessen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSarkozy gjør det allikevel klart at han ikke har gitt opp sine ambisjoner om å holde Tyrkia utenfor EU. Han ønsker kun å utsette Tyrkia-problematikken til en senere konferanse for EU-ledere.
- Den virkelige konfrontasjonen om Tyrkia vil bli i desember 2007, fortalte han ifølge Der Spiegel reportere i Brussel.
Tyrkia etablerer dialog
Sarkozys utspill kommer kort tid etter at Tyrkia forrige uke etterspurte en mer direkte dialog mellom Tyrkia og Frankrike.
- Vi bør samarbeide direkte, og ikke kommunisere gjennom media, foreslo Tyrkias statsminister Erdogan ifølge Reuters i det han gratulerte Sarkozy med valgseieren.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSarkozy sendte med det spesialutsending Jean David Levitte, tidligere fransk ambassadør i Washington, til Ankara på søndag for å forklare Frankrikes ståsted.
- At besøket fant sted så kort tid etter telefonsamtalen viser hvilken vekt Frankrike legger på å vedlikeholde en direkte dialog og fransk-tyrkiske relasjoner, uttalte en ikke navngitt fransk diplomat ifølge Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Situasjonen er ikke så negativ som det ser ut, uttalte Tyrkias statsminister Recep Tayip Erdogan ifølge dagsvisen Zaman etter møtet. Vi har kommunikasjonsproblemer, og jeg tror prosessen vil fortsette i et mer positivt spor fra nå.
Vil ha middelhavsklubb
Sarkozy er lite populær i Tyrkia etter at han har gjort det helt klart at han er imot tyrkisk EU-medlemskap, og at han ønsker å tilby Tyrkia et ”privilegert partnerskap” som et alternativ.
- Tyrkia er ikke europeisk, og burde ikke bli et fullverdig medlem av den Europeiske union, uttalte Sarkozy nylig i et intervju med det tyske magasinet Cicero.
- At Tyrkia møter EUs kriterier løser ikke problemet, uttalte han, og truer med det med å bryte avtalen som ligger til grunn for Tyrkias medlemskapsprosess.
Som et alternativ til Tyrkisk EU-medlemskap har Sarkozy lansert iden om en ”middelhavsklubb” med syv EU-medlemmer - Frankrike, Spania, Portugal, Italia, Malta, Kypros og Hellas, samt Tyrkia og en mengde nordafrikanske nasjoner.
Ifølge Sarkozy vil en slik organisasjon kunne håndtere en rekke regionale oppgaver, blant annet handel, immigrasjon og økonomisk utvikling.
(foto: Scanpix)