Vurderer dødsstraff for overgrep mot barn

Vurderer dødsstraff for overgrep mot barn
Vurderer dødsstraff for overgrep mot barn

Flere amerikanske delstater vurderer å innføre dødsstraff for personer som har begått seksuelle overgrep mot barn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAN FÅ DØDSSTRAFF

Benken der dødsdømte fangene i Huntsville-fengslet i Texas får giftsprøyten. Nå går stadig flere amerikanske delstater inn for at personer som har begått seksuelle overgrep mot barn, skal dømmes til døden.

(begge foto: Scanpix)


(Hege Pauline Hovig, NTB):
I forrige uke opprettholdt en domstol i delstaten Louisiana dødsdommen mot en pedofil mann, og i Texas kommer guvernøren om kort tid til å underskrive en ny lov som åpner for bruk av dødsstraff mot pedofile.


I 1995 var Louisiana den første delstaten i USA som innførte dødsstraff for voldtekt av barn. Ti år senere fikk tilhengere av at alle pedofile overgrep skal straffes med lovens strengeste straff, mer støtte da ni år gamle Jessica Lunsford først ble voldtatt og deretter levende begravd i Florida. Gjerningsmannen var tidligere dømt for sexovergrep.


Flertall i Texas

Flere varianter av det som deretter ble kalt Jessica-loven dukket opp i mange delstater. De fleste innebærer at sexovergrep mot barn under 13 år straffes med minimum 25 års fengsel samt at den domfelte må gå med en elektronisk fotlenke resten av livet.


Men noen delstater, deriblant Louisiana, Oklahoma, South-Carolina, Georgia og Montana, går lenger og vil endre straffeloven slik at det også skal være hjemmel for å dømme pedofile til døden. Et overveldende flertall av de folkevalgte i Texas stemte for å gjøre det samme.


Over en tredel av alle henrettelser i USA de siste 30 årene, er utført nettopp i Texas. To av tre henrettelser hittil i år har også skjedd i Texas, som er hjemstaten til president George W. Bush.


Lovforslaget ligger nå på pulten til Texas-guvernør Rick Perry, som har sagt at han kommer til å undertegne det.

Frykter konsekvenser

Forslaget går imidlertid imot opinionen i resten av landet, der motstanden mot bruk av dødsstraff øker etter avsløringen av flere tilfeller av grove juridiske tabber og henrettelser som er slurvete og feilaktig utført. Organisasjoner som kjemper for rettighetene til ofre for kriminalitet har forskjellige syn på lovforslaget.


- Vi er bekymret for at dette kan føre til at færre overgrep anmeldes, siden de aller fleste overgrep mot barn begås av en som står barnet nær, sier Karen Rugaard.

Hun er talskvinne for Foreningen mot seksuelle overgrep i Texas.


- Det er allerede svært vanskelig å anmelde en far, en onkel eller en familievenn. Og det vil bli enda vanskeligere når barnet vet at de kan bli sperret inne i veldig lang tid eller bli dømt til døden, legger Rugaard til.


Hun er skuffet over at lovforslaget ikke nevner noe om forebyggende tiltak.

Det er også usikkert om det å henrette noen for forbrytelser der liv ikke har gått tapt er i strid med den amerikanske grunnloven, som forbyr «grusomme og uvanlige straffer».

Voldtok åtteåring

Den eneste mannen blant 3.300 fanger som for tiden sitter på «Death Row» eller dødscelle og som risikerer å bli henrettet i henhold til den nye loven, er 42 år gamle Patrick Kennedy.


Han ble i 2003 dømt til døden i Louisiana for å ha voldtatt den åtte år gamle datteren til sin kompanjong.


I 1977 forkastet amerikansk høyesterett dødsdommen mot en voldtektsmann.

Begrunnelsen var at straffen ikke sto i forhold til graden av forbrytelse. Senere vedtok USAs høyesterett også at personer som var mindreårige eller mentalt tilbakestående da forbrytelsen ble begått heller ikke kan dømmes til døden.


Men tirsdag 29. mai opprettholdt altså en domstol i Louisiana dødsstraffen mot Patrick Kennedy. I rettens begrunnelse står det at «forbrytelsen er så forferdelig og offeret er påført så mye skade at dødsstraff ikke er en for streng straff for en voldtekt når offeret er et barn under 12 år».


USAs høyesterett skal avsi sin kjennelse i saken neste år. (©NTB)

Personvernpolicy