Treholt talte til fullsatt sal i Lillehammer

Treholt talte til fullsatt sal i Lillehammer
Treholt talte til fullsatt sal i Lillehammer
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en opplagt Arne Treholt som åpnet Litteraturfestivalen i Lillehammer tirsdag kveld for å minne oss på noe viktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Arne Treholt
var åpningstaler på Norsk Litteraturfestival i Maihaugsalen på Lillehammer tirsdag kveld. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Lillehammer (NTB-Veronica Karlsen): Den trettende Litteraturfestivalen i Lillehammer, også kjent under tittelen Sigrid Undset-dagene, åpnet tirsdag.

Det knyttet seg særlig stor spenning til åpningsforedraget, holdt av Arne Treholt; mannen som ble dømt til 20 års fengsel i 1985 for spionasje – og benådet i 1992.

Han var tidligere i år livstruende syk, men stilte seg ifølge festivalsjef Randi Skeie tidlig positiv til å åpne festivalen, som i år tar for seg teamet «utroskap».

– Treholt ble dømt for å være utro mot oss alle, og derfor ble han et naturlig og svært spennende valg til åpningen. Slik markerer vi i festivalen at dette er et stort tema, sier festivalsjefen.

Benekter spionasje

Treholt, som for tiden virker som forretningsmann i Kypros, har flere bokutgivelser bak seg: «Alene» kom allerede i 1985. Så fulgte «Avdeling K» (1991) og «Gråsoner» (2004).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har hele tiden benektet spionasje, men innrømmer at han har gitt fra seg graderte dokumenter.

Og i Lillehammer er han ikke bare aktuell som litteraturelsker og forfatter; men også fordi det for tiden vurderes om saken hans skal gjenopptas.

Treholt tok podiet og innledet med å si:

– Utroskap og svik er tema som alltid har skapt sterke reaksjoner. Jeg har selv opplevd å leve med svikerrollen, og vil gjerne gjøre dere delaktig i mine erfaringer.

Treholt tok oss så med til etterkrigsårene – da vi hadde lagt okkupasjonen bak oss – og framholdt at han vokste opp i en tid fylt av optimisme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye bærebjelker

Han opplevde også hvordan samarbeidet med USA og NATO framsto som nye bærebjelker.

– Selv var jeg nyhetshungrig og nysgjerrig på verden rundt meg. Jeg var opptatt av å få vite mer om den definerte fienden bak jernteppet i øst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Treholt følte seg tidlig som revolusjonær og uglesett.

– Og en junikveld i 1985 ble jeg gjort til selve folkefienden. «Han svek oss alle». Det var dommen jeg fikk. Og selv om jeg aldri selv tok de voldsomme anklagene personlig, men så arrestasjonen og dommen som et resultat av et gigantisk overspill og den kalde krigen, rørte det noe inne i meg når det ble sagt at jeg svek hver og en av dere.

Treholt sier han opplevde selve dagen da dommen falt som en kulminering av en Kafka-prosess. Sterke virkemidler ble brukt for å skape en illusjon av unntakstilstand.

Brobygger

– Selv hadde jeg sett på meg selv som en brobygger mellom øst og vest. Jeg hadde oppført meg skjødesløst og dumt – og da mente man jeg fikk tåle steken – før det forelå konkrete bevis. Jeg var privilegert som kunne gjennomskue en del av det offentlige skuespillet. Da var det verre for far og søsken, som stilte solidarisk opp, men som måtte leve med usikkerheten og de voldsomme anklagene. De slet med skammen, og familienavnet ble tungt å bære.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For min egen del opplevde jeg etter hvert at alt det negative, svikerstemplet, ble overskygget av mye positivt. Støtte fra en ny ektefelle, advokater og venner. Men i dag minner jeg om viktigheten at tvilen skal komme tiltalte til gode i saker hvor myndighetenes prestisje står på spill. For meg ble det omvendt. (©NTB)