Kåfjord skuffet over FIFA

Kåfjord skuffet over FIFA
Kåfjord skuffet over FIFA

FIFA-toppene skummer fløten av rekordoverskuddet i 2006. Men nøyaktig hvor mye får ingen vite. - FIFA bryter sine egne løfter, sier fotballpresident Sondre Kåfjord til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjuler inntekten

FIFA-president Sepp Blatter tjener gode penger på å lede verdens største internasjonale forbund. Hvor mye han nøyaktig tjener vet kun han selv. - FIFA holder ikke egne ord, sier fortballpresident Sondre Kåfjord til ABC Nyheter.

REUTERS/Christian Hartmann (SWITZERLAND)

FIFAs ØKONOMI:

I fjor tjente FIFA totalt ca 4.5 milliarder kroner. Utgiftene til organisasjonen var på cirka 3 milliarder kroner. Dermed satt det internasjonale forbundet igjen med cirka 1,5 milliarder kroner.

I tillegg til fotball-VM i Tyskland, arrangerte FIFA blant annet U-20 VM for kvinner, VM i strandfotball og VM for klubblag.

93 prosent av inntektene fikk FIFA fra TV-rettigheter og markedsføringsavtaler mens brorparten av utgiftene gikk til pengepremier til de land og klubber som deltok i de ulike mesterskapene.

Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) ønsker å gå foran som et godt eksempel i forhold til åpenhet rundt økonomi knyttet til organisasjoner.

FIFA har tidligere fått sterk kritikk for å ikke oppgi hvor mye toppene i forbundet årlig kan putte på sine personlige bankkontoer. Den britiske journalisten Andrew Jennings skrev i fjor en bok der han hevdet at president Sepp Blatter årlig tjener cirka 20 millioner kroner, og at han er sikret en sluttpakke på 120 millioner kroner dersom han skulle få sparken av FIFA. I boken Rått spill skriver Jennings dessuten at fotballorganisasjonen betaler skatten til sin mektige president.

Og heller ikke da regnskapet for 2006 ble fremlagt var det mulig å se hva FIFA-president Sepp Blatter og andre ledende personer i organisasjonen får i lønn.

- At de velger å holde dette skjult, bryter med FIFAs egne løfter om å være så åpne som mulig. Dette er noe vi synes svært lite om. Vi har overhodet ingen sans for i det hele tatt, sier Kåfjord.

Rikere

I morgen starter den årlige FIFA-kongressen i Zürich og Kåfjord vil være til stede på vegne av Norges Fotballforbund. Men NFF vil forholde seg tause under konferansen om det de oppfatter som en ukultur i FIFA.

- Nei, vi kommer ikke til å ta opp dette på konferansen, er presidentens korte kommentar da ABC Nyheter.

I tillegg til å skjule hvor mye hver enkelt FIFA-topp tjener, har de også bevilget seg selv en solid lønnsøkning.

I 2005 mottok toppene «kortsiktige goder» på 15,5 millioner sveitiske franc, cirka 75 millioner norske kroner. I 2006 forærte de seg selv en økning på fem millioner sveitsiske franc, fremgår det av en note i regnskapet.

Det betyr at toppene i FIFA i fjor mottok goder på vel 100 millioner kroner.

Både Kåfjord og tidligere styremedlem av FIFA, Per Ravn Omdal, er ordknappe til Blatter og co sine lønnsøkninger.

- Jeg kjenner for lite til detaljene rundt akkurat dette. Derfor kan jeg heller ikke kommentere det, sier Ravn Omdal til ABC Nyheter.

Blitt bedre

Aldri før har det internasjonale fotballforbundet tjent mer penger enn i 2006. Alt takket være fotball-VM i Tyskland. Pene 1,5 milliarder kroner i overskudd sitter organisasjonen igjen med etter at alle utgiftene er trukket fra.

Selv om Kåfjord er kritisk til FIFAs hemmeligholdelse, mener han det også er positive ting å spore.

- Det er et mye mer åpent regnskap enn tidligere. I tillegg er flere detaljer offentliggjort, sier fotballpresidenten.

Ravn Omdal sier at FIFA-overskuddet ble som forventet. Han er ikke overrasket over at det internasjonale forbundet kan se tilbake på det beste økonomiske året i organisasjonens 103 år lange historie.

- Ja, overskuddet ble som jeg hadde trodd og regnet med. Etter at FIFA overtok den økonomiske styringen helt selv, var dette som forventet. Grunnen til det store overskuddet skyldes først og fremst generelle verdier, som TV-rettigheter og rettigheter innenfor markedsføring, sier Ravn Omdal til ABC Nyheter.

Investerer i fremtiden

Pengene som FIFA i fjor tjente skal ifølge Omdal investeres i prosjekter som vil komme den internasjonale fotballen til gode i fremtiden.

- Mye av midlene vil gå med til blant annet turneringer arrangert i regi av FIFA, men som ikke har internasjonal status. Spesielt vil mange penger bli kanalisert inn mot ungdom.

FIFA tar også ansvar utover spillet på selve banen:

- Det vil også bli brukt mye penger på ulike hjelpeprosjekt verden over. FIFA er tungt inne i forskjellige U-land og bidrar med midler også på den fronten, sier Omdal.

- Man skal i femtiden se at dette er vel anvendte penger.

Se regnskapet til FIFA her.

Personvernpolicy