VM-Kvartfinalen: Historisk seier for Magnus

VM-Kvartfinalen: Historisk seier for Magnus
VM-Kvartfinalen: Historisk seier for Magnus

Magnus Carlsen (16) vant tirsdag mot Levon Aronian (24) i det tredje partiet i VM-kvartfinalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historisk seier:
Magnus Carlsen (16) vant tirsdag sin første seier over armenske Levon Aronian (24) i VM-kvartfinalen. Foto: Det internasjonale sjakkforbundet FIDE (fide.com)

Magnus Carlsen (16) vant tirsdag mot Levon Aronian (24) i det tredje partiet i VM-kvartfinalen. Carlsen lå etter to partier under med 1,5-0,5. Med kniven på strupen banket han til i dag, og tok sin første seier noensinne mot Aronian. Med de hvite brikkene fikk Carlsen overtaket fra start, og etter drøyt tre timer ga verdensfemmeren fra Armenia opp partiet. Han kunne da ikke unngå å bli sjakk matt.

Kvartfinalene i VM spilles i den russiske byen Elista fra søndag 27. mai til søndag 3. juni. Vinnerne går videre til semifinalen, som spilles i Elista fra onsdag 6. juni.

De to første partiene i kvartfinalen ble spilt søndag og mandag. Første parti endte med seier til verdensfemmer Aronian, mens andre parti endte med remis (uavgjort). Etter dagens seier til Carlsen er stillingen uavgjort 1,5-1,5. Det gjenstår tre partier med «lang» tenketid, hvilket betyr at et parti kan ta inntil sju timer. Dersom det står 3-3 etter sjette runde lørdag, blir det omspill med kortere tenketid på søndag.

Historisk kamp

Kampen mellom Carlsen og Aronian er historisk sett med norske øyne. Aldri tidligere har noen nordmann vært så nære en VM-finale i sjakk. Kun Aronian og ytterligere én motstander står mellom Magnus Carlsen og VM-finalen.

Vinnerne av de åtte VM-kvartfinalene møtes i fire semifinaler, som spilles i Elista fra onsdag 6. juni. De fire vinnerne av disse kampene går til VM-finalen. Finalen spilles i Mexico City i september. I finalen møtes de fire fra Elista og fire spillere som allerede er kvalifisert for finalen. Vinneren av VM-finalen er ny verdensmester i sjakk.

Magnus Carlsens motstander i kvartfinalen er Levon Aronian (24) fra Armenia, som er rangert som nummer fem i verden. Carlsen er til sammenligning rangert som nummer 22 i verden. Selv om han har føket oppover rankinglisten de siste årene, regner de fleste eksperter Aronian som favoritt i kampen. Det er imidlertid ingen som tør å avskrive Carlsen. Sjakkgeniet fra Lommedalen har stått for en rekke sensasjoner tidligere, og kan klare det utrolige nok en gang.

Onsdag er det fridag i Elista, så fjerde parti spilles torsdag fra klokken 13 norsk tid. I fjerde parti er det Aronian som har fordelen av å være hvit. Remis vil derfor være et godt resultat for Magnus i dette partiet.

Personvernpolicy