Sykkel spist av tre

Sykkel spist av tre
Sykkel spist av tre

Beboerne i en skotsk landsby slår ring om sitt metallspisende tre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sykkeltre
At trær kan 'spise' metallgjenstander er ikke et ukjent fenomen. Her er et bilde av et annet sykkelspisende tre, kjent som 'The Bicycle Tree of Vashon Island', Washington, USA.

Det rundt to hundre år gamle lønnetreet har blant annet slukt en sykkel, et skipsanker, en kjetting og et hestebissel opp gjennom årene.

Men det snodige kostholdet skyldes noe helt annet enn jernmangel. Treet har nemlig slått rot i bakgården til en gammel smed i den skotske landsbyen Brig o'Turk.

Etter hvert som treet vokste, utvidet stammen seg til å ta opp skrapjernet som stod rundt. For eksempel en gammel sykkel som ble parkert mot treet av en innfødt som skulle ut i krigen og kjempe da første verdenskrig brøt ut. Mannen kom aldri tilbake, og sykkelen ble etterhvert slukt av treet. Fortsatt stikker restene av sykkelen ut av stammen på det store lønnetreet. Flere hundre metalldeler er gjemt inni stammen.

John Barrington, som har skrevet en bok om området, sier til avisen Telegraph at det metallspisende treet kan regnes som ett av Skottlands flotteste merksnodigheter innenfor plantefamilien - og at det bør beskyttes av loven.

– Sykkeltreet, som mange innfødte kaller det for, er et fantastisk skue. Og innbyggerne i Brig o'Turk er veldig glad i det. Derfor ble jeg veldig overrasket da jeg skjønte at det ikke beskyttes av noen lover, forteller Barrington.

Trespesialisten Donald Rodger, som har studert treet, forteller til avisen at han aldri har sett noe som ligner det spesielle skotske lønnetreet. Han mener at det metallspisende treet i Brig o'Turk er en unik og stor del av Skottlands naturarv.

Men David Evans, førstekonsulent på trær ved Arbor Centre i Bath, sier at det slett ikke er så uvanlig at trær sluker objekter av metall.

– Dette er veldig vanlig, forklarer han.

En talsperson for nasjonalparken landsbyen Brig o'Turk ligger i forteller til Telegraph at det foreløpig ikke eksisterer noen planer om utstede ordre om bevaring av det spesielle treet.

– Den eneste grunnen måtte ha vært dersom det viste seg at treet var direkte truet av noe. Treet er bare spesielt på grunn av sykkelen og metallbitene. Den er en slags naturlig freak.


Kjenner du til lignende trær i Norge? Tips oss.

Personvernpolicy