Åpen for alle - alltid

Strid om milliardskatt i skipsvrak

Artikkelen fortsetter under annonsen

Amerikanske skattejegere jubler over funnet av et skipsvrak med gull og sølv verdt en halv milliard dollar om bord. Men Spania murrer og vil vite om funnet ble gjort i spansk farvann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selskapet Odyssey Marine Exploration fra den amerikanske delstaten Florida vil ikke ut med nøyaktig hvor vraket ble funnet. Av sikkerhetshensyn vil Odyssey heller ikke oppgi navnet på skipet.

– Å fjerne verdier fra vraket av et spansk fartøy er ulovlig. Det gjelder også hvis vraket blir funnet utenfor spanske territorialfarvann, sier en talskvinne for kulturdepartementet i Madrid til nyhetsbyrået Reuters.

Avisen ABC skriver at vraket er funnet i spansk farvann og at myntene om bord derfor tilhører spanske myndigheter.

Milliarder

Skatten om bord i gallionvraket er omregnet til norsk valuta verdt over tre milliarder kroner. Den er neppe den siste som ligger og venter på å bli funnet på en eller annen havbunn – og hva som skjer med akkurat dette funnet, kan derfor få stor betydning.

De spanske myndighetene har antydet at vraket kanskje ikke er noen gallion i det hele tatt, men det britiske krigsskipet HMS «Sussex» som sank i en storm i 1694. Men fagfolk i den britiske kronkolonien Gibraltar avviser dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Sussex» ville imidlertid være et svært verdifullt funn, for skipet hadde en stor last med mynter om bord da det forliste. Disse myntene var ment som en bestikkelse til hertugen av Savoie i Italia for å få ham til å gå til krig mot Frankrike på britenes side.

Kodenavn

Ifølge spekulasjoner i britiske aviser kan amerikanerne også ha funnet «Merchant Royal», et fartøy som sank utenfor sørspissen av England i 1641. Oddysey kaller funnet «Black Swan», «den svarte svanen» – men dette er et kodenavn og ikke noe virkelig skipsnavn.

Ett av Oddyseys skip skal tidligere denne måneden ha kommet til havn i Gibraltar. Et chartret amerikansk fraktfly tok deretter om bord last og satte kursen for Tampa i Florida, der Oddysey har sitt hovedkvarter.

Kulturdepartementet i Madrid er mildt sagt misfornøyd med hemmelighetskremmeriet rundt vrakfunnet. Departementet har nå bedt politiet granske saken, og krever samtidig at overvåkingen av vrak i spanske farvann blir trappet opp. (©NTB)