USA avviser klimaforslag

USA avviser klimaforslag
USA avviser klimaforslag

USA vil avvise forslag om nye mål for reduksjon av drivhusgasser på G8-møtet neste måned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA forberede seg på en tøff kamp om nye mål for reduksjon av drivhusgasser på G8-møtet i juni. I et uvanlig skarpt ordelag har Bush-administrasjonens forhandlere sagt at det forberedende notatet til møtet ikke er akseptabelt, skriver The New York Times. Forhandlerne mener at forslaget «krysser flere grenser i forhold til ting vi rett og slett ikke kan gå med på».

Halvering av utslipp innen 2050

Forslaget er utarbeidet av Tyskland og skal legges fram på G8-møtet i Heiligendamm i juni. Tyskland, støttet av Storbritannia og nå Japan, har foreslått å kutte drivhusgasser med 50 prosent innen 2050. Forbundskansler Angela Merkel har det nåværende lederskapet i G8 og ønsker å presse gruppen til å sette klare mål for reduksjon av utslipp av drivhusgasser og en frist for en ny avtale etter Kyotoavtalen som utløper i 2012.

USA er et av landene som ikke har signert Kyoto-avtalen, blant annet på grunn av mulig negativ påvirkning av den amerikanske økonomien. De har også vegret seg fordi land med sterkt voksende økonomi, og dermed også utslipp, ikke har skrevet under. Dette gjelder spesielt India og Kina.

Ambisiøse mål

The New York Times skriver at amerikanernes sterke motvilje mot å sette konkrete mål og tiltak for G8-gruppen skaper reaksjoner blant europeiske diplomater, som mener at USA står helt alene i disse spørsmålene.

I en tale i det tyske parlamentet torsdag denne uken, forsøkte Angela Merkel å nedjustere forventningene til G8-møtet og at USA vil gå med på hennes ambisiøse målsettinger.
- For å være helt ærlig kan jeg ikke i dag si om vi vil lykkes i Heiligendamm, sa hun.

USA er verdens ledende industriland, med tilsvarende utslipp. Utslippene har de siste årene bremset opp i både europa og USA, hvor sistnevnte hadde en reduksjon på 1,3 prosent til tross for en vekst i økonomien på over 3,3 prosent. Det er forventet at utslippene i verden allikevel vil øke, spesielt på bakgrunn av den økonomiske veksten i Asia.

Hva synes du? Er USA en miljøsinke eller har andre land for ambisiøse mål? Registrer deg her eller logg på for å kommentere nedenfor!

Personvernpolicy