Tidenes norske sjakkebegivenhet

Tidenes norske sjakkebegivenhet
Tidenes norske sjakkebegivenhet

Aldri tidligere har en nordmann vært så nære en VM-finale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Søndag spilles første parti i VM-kvartfinalen mellom seksten år gamle Magnus Carlsen (bildet) og Levon Aronian (24). Foto: World Chess Cup 2005 / SCANPIX HANDOUT

Søndag spilles første parti i VM-kvartfinalen mellom Magnus Carlsen (16) og Levon Aronian (24). Aldri tidligere har noen nordmann vært så nære en VM-finale. Kun Aronian og ytterligere én motstander står mellom Magnus og VM-finalen i sjakk.

Kvartfinalene i VM spilles i den russiske byen Elista fra søndag. Det skal spilles seks partier med "lang" tenketid, hvilket betyr at et parti kan vare i omtrent seks timer. Disse partiene spilles fra søndag til lørdag 2. juni (det spilles ikke onsdag). Dersom det står 3-3 etter seks partier, blir det omspill med kortere tenketid søndag 3. juni.

Vinnerne av de åtte VM-kvartfinalene møtes i fire semifinaler, som spilles i Elista fra onsdag 6. juni. De fire vinnerne av disse kampene går til VM-finalen. Denne spilles i Mexico City i september. Her møter semifinalevinnerne fire spillere som allerede er kvalifisert for finalen. Vinneren av VM-finalen er ny verdensmester i sjakk.

Magnus' motstander i kvartfinalen er Levon Aronian (24) fra Armenia, som er rangert som nummer fem i verden. Magnus er til sammenligning rangert som nummer 22 i verden. Selv om Magnus har føket oppover rankinglisten de siste årene, regner de fleste eksperter Aronian som favoritt i kampen. Det er imidlertid ingen som tør å avskrive Magnus. Sjakkgeniet fra Lommedalen har stått for en rekke sensasjoner tidligere, og kan klare det utrolige nok en gang.

Første parti i kvartfinalen spilles søndag, med spillestart kl 13 norsk tid.

Personvernpolicy