Tidenes norske sjakkebegivenhet

Tidenes norske sjakkebegivenhet
Tidenes norske sjakkebegivenhet

Aldri tidligere har en nordmann vært så nære en VM-finale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Søndag spilles første parti i VM-kvartfinalen mellom seksten år gamle Magnus Carlsen (bildet) og Levon Aronian (24). Foto: World Chess Cup 2005 / SCANPIX HANDOUT

Søndag spilles første parti i VM-kvartfinalen mellom Magnus Carlsen (16) og Levon Aronian (24). Aldri tidligere har noen nordmann vært så nære en VM-finale. Kun Aronian og ytterligere én motstander står mellom Magnus og VM-finalen i sjakk.

Kvartfinalene i VM spilles i den russiske byen Elista fra søndag. Det skal spilles seks partier med "lang" tenketid, hvilket betyr at et parti kan vare i omtrent seks timer. Disse partiene spilles fra søndag til lørdag 2. juni (det spilles ikke onsdag). Dersom det står 3-3 etter seks partier, blir det omspill med kortere tenketid søndag 3. juni.

Vinnerne av de åtte VM-kvartfinalene møtes i fire semifinaler, som spilles i Elista fra onsdag 6. juni. De fire vinnerne av disse kampene går til VM-finalen. Denne spilles i Mexico City i september. Her møter semifinalevinnerne fire spillere som allerede er kvalifisert for finalen. Vinneren av VM-finalen er ny verdensmester i sjakk.

Magnus' motstander i kvartfinalen er Levon Aronian (24) fra Armenia, som er rangert som nummer fem i verden. Magnus er til sammenligning rangert som nummer 22 i verden. Selv om Magnus har føket oppover rankinglisten de siste årene, regner de fleste eksperter Aronian som favoritt i kampen. Det er imidlertid ingen som tør å avskrive Magnus. Sjakkgeniet fra Lommedalen har stått for en rekke sensasjoner tidligere, og kan klare det utrolige nok en gang.

Første parti i kvartfinalen spilles søndag, med spillestart kl 13 norsk tid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus