Åpen for alle - alltid

Krisesamtaler i svært anspent Ukraina

Krisesamtaler i svært anspent Ukraina
Krisesamtaler i svært anspent Ukraina
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas president og statsminister satt lørdag i krisesamtaler i et forsøk på å løse striden som har delt landet i to uforsonlige blokker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:
Flere tusen ukrainske soldater var på vei mot hovedstaden Kiev, i strid med ordrer fra innenriksdepartementet og opprørspoliti bevokter sentrale bygninger i hovedstaden.

REUTERS/Gleb Garanich (UKRAINE)

Situasjonen er blitt enda mer anspent etter at den vest-orienterte presidenten Viktor Jusjtsjenko fredag ga ordre om at landets politistyrker skulle være under hans kommando, og ikke innenriksdepartementets. Dette har departementet motsatt seg.

Lørdag ble det meldt at flere tusen ukrainske soldater var på vei mot hovedstaden Kiev, i strid med ordrer fra innenriksdepartementet. De om lag 2.500 soldatene kommer fra flere ulike baser og var ventet til Kiev lørdag kveld eller søndag morgen.

Troppeforflytningen bærer preg av å være et forsøk fra Jusjtsjenkos side til å presse politistyrker til å forlate kontoret til landets riksadvokat, som han har avsatt. Presidenten satser tilsynelatende på at politistyrkene kommer til å forlate bygningen for å unngå et sammenstøt med soldatene.

Politistyrkene er lojale mot regjeringen og har okkupert bygningen i protest mot avsettelsen. Riksadvokaten er kjent for å være en av støttespillerne til statsminister Viktor Janukovitsj.

Møtet mellom Jusjtsjenko og Janukovitsj begynte lørdag formiddag to timer forsinket. Etter et par timer tok partene seg en pause, men samtalene skulle gjenopptas klokka 18 norsk tid. (©NTB)