Stjal nyrer fra fattige pakistanere

Ni personer er arrestert i Pakistan, mistenkt for å ha bortført fattige mennesker, dopet dem ned og operert ut nyrene deres.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen var å selge organene til rike utlendinger, ifølge pakistansk politi, som nøstetopp saken etter at en 22 år gammel mann klarte å flykte fra huset hvor de ufrivillige donorene ble holdt fanget.

– Disse fattige menneskene ble gitt bedøvende midler og fratatt nyrene uten å gi samtykke, understreker Lahores politisjef Malik Mohammad Iqbal.

Ti personer ble fredag funnet innesperret i bygningen i en forstad til byen i den østlige delen av Pakistan. Fire av dem hadde allerede fått den ene nyren fjernet.

– Disse folkene er ikke frivillige. De ble lurt. De ble lovet jobber av disse forbryterne, forteller Iqbal.

Mange hundre utlendinger kommer hvert år til Pakistan for å kjøpe nyrer fra fattige, levende donorer. Dette er i utgangspunktet lovlig, så lenge alt skjer frivillig, men den pakistanske nasjonalforsamlingen er i ferd med å behandle en lovendring som vil kunne sette en stopper for den omstridte virksomheten.

Det er fire leger blant dem som nå er siktet for bortføring og organtyveri i Lahore. Politiet tror legene utførte de ufrivillige operasjonene på sykehusene hvor de jobber til daglig. (©NTB)

Personvernpolicy