
Spillet om Öcalan

I 1999 ble kurder-lederen Abdullah Öcalan kidnappet i Kenya. Som første norske media kan ABC Nyheter fortelle hvordan.
I et intervju med den greske spionen som var ansvarlig for Abdullah Öcalans sikkerhet kommer det frem at den kurdiske opprørslederens tur til Kenya var en felle fra begynnelse til slutt. Ifølge , som nylig ga ut en bok der han forteller hva som skjedde forut for kidnappingen, var det den greske regjeringen som sammen med USA lurte Öcalan til Kenya, der tyrkiske spesialstyrker ventet på ham.
Sannhetens øyeblikk
Spionen Savvas Kalenteridis har skrevet om hva som egentlig skjedde da Abdullah Öcalan ble kidnappet. Foto: John Demopoulos
Boka, som er kalt «The time of truth» har akkurat kommet ut i Hellas, og skal oversettes til engelsk og tyrkisk.
- Hellas alene kunne ikke valgt Kenya som Öcalans destinasjon. Etter bombingen av den amerikanske ambassaden i Nairobi ble det gjort en avtale om at 800 FBI-agenter skulle utplasseres i Kenya. Så da Hellas valgte Nairobi som stedet der de kunne installere Öcalan, så må det ha blitt gjort i samarbeid med amerikanerne, sier Kalenteridis til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHan mener USAs intensjon var å sette en stopper for den greske støtten til kurderne i Tyrkia. Mens folket i Hellas aldri ville tillate at Öcalan ble utlevert, ville USA kjøre inn en kile mellom kurderne og grekerne ved å la en svak regjering overlevere opprøreren.
- For svak regjering
- Det holdt ikke med politisk press. Alle politikere i Hellas, og hele det greske folket støtter den kampen kurderne har ført mot Tyrkia. Det var nettopp derfor han kom til Hellas. USA visste at regjeringen ikke var sterk nok til å stå mot det amerikanske presset, og at de til slutt ville overlevere Öcalan til tyrkerne. Hvis det skjedde ville det tradisjonelle samarbeidet mellom kurdere og grekere til å oppholde, sier Kalenteridis.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenI boken beskriver han hvordan sikkerhetstjenesten i to uker gjorde desperate forsøk på å få Öcalan ut av Nairobi. Han hadde kommet dit 2. februar fra Athen, og oppholdt seg hele tiden i den greske ambassadørens residens.
Artikkelen fortsetter under annonsenMåtte gi opp
Til tross for at regjeringen hjemme ville kvitte seg Öcalan, og ikke ha noen forbindelse med det offisielle Hellas, tok operatørene på bakken hele tiden hensyn til kurderens sikkerhet.
Til slutt, 15. februar, ble den greske ambassadøren innkalt til det kenyanske utenriksdepartementet der han fikk et ultimatum.
- Få Öcalan ut av landet innen 05.30 i morgen tidlig, ellers tar vi intet ansvar for hva som skjer i natt, var beskjeden han fikk der, sier Kalenteridis.
- Det var en regelrett trussel. De sa at noen ville bryte seg inn i løpet av natten, og drepe Öcalan på gresk eiendom, og at Hellas ville bli holdt ansvarlig. Det var ingen politimenn ved residensen. Bare ambassadøren, Öcalan selv og meg pluss to eller tre ubevæpnete følgesvenner av Öcalan.
I løpet av noen få timer organiserte man ting slik at Öcalan skulle fly til Seychellene fra Nairobi. Men etter at kenyanske myndigheter nektet å la Öcalan være med i en bil med diplomat-skilter, kjørte en enslig bil med Öcalan fra konvoien til der hvor de tyrkiske spesialstyrkene ventet. Raskt ble han brakt om bord på et fly til Istanbul, hvor man stilte ham for retten.
Artikkelen fortsetter under annonsenEtterspillet
For Kalenteridis var ikke saken helt ferdig med det. Etter å ha fått ordre fra sine sjefer om å komme rett hjem til Hellas, fryktet han at Athen ville få ham til å forbli stille.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Kenya var fundamentalt mot Hellas, siden vi hadde tatt med Öcalan dit. Hvis jeg forlot ambassaden var det minste de kunne gjøre å arrestere meg. Jeg hadde brutt lovene deres. Det verste de kunne gjøre var å drepe meg. Tre minutter etter jeg hørte hva de hadde fortalt ambassadør Kostoulas om å dra til London i to år, og ikke snakke med noen, fikk jeg beskjed om å dra til flyplassen. Det var en enkel plan. Kostoulas kunne man skyve unna til London, og meg i et kenyansk fengsel eller seks fot under. Jeg forsto at jeg sto overfor en felle, og nektet å forlate ambassaden, sier Kalenteridis.
Etter det fikk han nyss om at planer ble lagt som ville gjøre det mulig for kenyanske soldater å hente ham inne på ambassaden.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Planen var enkel. Enten skulle de arrestere oss, eller drepe oss. Da jeg forsto det ble jeg så desperat at jeg sa jeg ville gå ut offentlig. Jeg erklærte meg forrådt, og at jeg ville snakke med alle som ville høre på. Enten til media, til advokater eller parlamentet. Så snart jeg var tilbake i Hellas forklarte jeg meg for parlamentet, sier han.
- Viktig å få ut sannheten
Så hvorfor har den tidligere spionen, som nå jobber som forlegger, bestemt seg for å offentliggjøre hele historien nå, åtte år etter den skjedde?
- Det kurdiske spørsmålet er i ferd med å bli det største geopolitiske problemet i vår region. Dette har spesielt stor betydning for Hellas, men vi er det eneste landet uten en egen politikk, eller synspunkt på dette. Hovedsakelig på grunn av måten vi mistet ansikt i Öcalan-saken. Jeg tror at med en ærlig beretning av hva som faktisk skjedde så kan begge sider komme sammen igjen. Både regjeringene i Tyrkia og Hellas har interesse i å legge dette bak oss, og skape fred og sikkerhet, sier Kalenteridis.