Enga taler TV2 midt i mot

Enga taler TV2 midt i mot
Enga taler TV2 midt i mot

Vålerenga og Lyns sendinger på webTV provoserer TV 2 kraftig. - Vi fortsetter å sende, sier Bjørn Olsen i Vålerenga til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utfordrer TV2
Vålerenga ser ikke noe galt i at de sender live fra Ullevaal rett etter kampslutt på Ullevaal. Det provoserer TV2, men Enga gir ikke etter. - Vi fortsetter å sende, sier klubben til ABC Nyheter. Foto: Cornelius Poppe, SCANPIX

TV 2-konsernet har betalt èn milliard kroner for alle rettigheter som har med norsk toppfotball å gjøre. I konsernet inngår også internettportalen FXT, som ligger under TV 2 Nettavisen. Men i en periode har også Vålerenga og Lyn sendt levende bilder fra Ullevaal rett etter kampslutt på Aftenposten.no.

Stuntet fra de to Tippeligaklubbene faller TV-kanalen tungt for brystet.

- Vi mener vi ikke har gjort noe galt i henhold til de avtaler som foreligger, sier mediasjef i Vålerenga Fotball, Bjørn Olsen, til ABC Nyheter.

Og fortsetter;

- Vi stiller opp 130 prosent for FXT, men innholdet på vårt nettsted er det vi som eier, og ikke TV 2-konsernet.

Norsk Toppfotball, som er klubbenes interesseorganisasjon, mener klubbene må føye seg etter de avtaler som er inngått med TV 2-konsernet. Lyn bøyer derfor av etter signalene NTF har gitt klubbene.

- Vi ønsker ikke å komme i en eventuell konflikt med TV 2. For oss er TV 2 en meget viktig samarbeidspartner som vi ikke ønsker å få noe dårlig forhold til. Vi fikk signaler fra NTF om at vi opererte i en gråsone, derfor trekker vi ut pluggen for våre sendinger, sier mediesjef i Lyn, Joachim Westher Andersen.

- Selv om dere ikke gjør noe galt?

- Ja, vi mener det ikke er noen grunn til å skape en eventuell og unødvendig konflikt.

Før ABC Nyheter fikk Westher Andersen i tale, sa Keith Woods, markedssjef i Lyn, noe annet:

- Vi fant selv ut at vi opererte i en gråsone, var Woods kommentar til hvorfor de nå gir opp sendingene fra stadion.

Misnøye

Sakens store strid dreier seg om hvorvidt Lyn og Vålerenga bryter den medieavtalen som foreligger mellom NTF og TV 2-konsernet. TV 2 Interaktiv mente sendingene via Aftenposten.no er klare brudd på avtalen som foreligger, og ønsket en oppklaring i saken.

- Vi hadde et møte hvor TV 2, Norges Fotballforbund, NTF, Lyn og Vålerenga diskuterte hvorvidt vi hadde brutt en avtale. Alle fikk sagt det de mente, og slik står saken i dag, opplyser Olsen i Vålerenga til ABC Nyheter.

- Men hvorfor velger Vålerenga ikke å følge ønskene til TV 2, det er jo de som sitter på rettighetene og betaler for gildet?

- De sitter på rettighetene til 90 minutter på banen og noen flash-intervjuer etter kampen. Det forholder vi oss til, og vi opptrer i henhold til avtalen. Men når det kommer til det innholdsmessige på vårt nettsted, blant annet vår webTV, så er det vi som eier det innholdet. Hvis TV 2 har interesse av det stoffet, får de by på det ved neste korsvei. Slik avtalen er i dag er det vi som sitter på rettighetene på det innholdet.

Olsen i Vålerenga begrunner det hele.

- Det er så enkelt som å si at tiden går videre. Da avtalen ble underskrevet lå ikke disse føringene på de områdene vi opererer i og diskuterer. Vi står fritt til å sende vårt eget innhold hvor vi vil. Når det gjelder vårt engasjement i forhold til FXT, så er kanskje vi den klubben som bidrar til å skape mest trafikk fordi vi har en rekke linker fra vår klubbside tilbake til FXT.

Visste om det

Svein Graff i NTF sier til ABC Nyheter at Vålerenga og Lyn er i en noe spesiell situasjon.

- Noe av problemet her er at det er Aftenposten som er brukt som mediepartner. Det er tre momenter som gir retningslinjer som klubbene må forholde seg til. Det er medieavtalen, mediemanualen og FXT-avtalen. Mediemanualen regulerer hva som skjer før, under og etter en kamp, blant annet intervjutilgang på spillere og trenere. Det er her partnerskapet med Aftenposten byr på problemer.

Graff forklarer det mer med andre ord:

- Det blir som om en av klubbene tegner en avtale med en utstyrsleverandør for så å gjøre det samme med en konkurrent uka etter.

Olsen i Vålerenga sier til ABC Nyheter at NTF lenge har visst om planene klubben hadde for sine webTV-sendinger.

- Jeg vil presisere at mediesjef i NTF, Svein Graff, har blitt løpende orientert om prosjektet.

Og fortsetter;

- Vi oppfattet det som at vi fikk full aksept for dette og ble meget overrasket da NTF plutselig reagerte på sendingene.

Fortsetter?

Graff sier videre at Vålerenga om ikke lenge gir seg med sendingene fra landslagsarenaen.

- Men vil dere sanksjonere noe ovenfor Vålerenga så lenge de ikke følger det dere mener er riktig?

- Nei, det vil vi ikke. De har en avtale med Aftenposten ut juni, og Pål Breen i Vålerenga har sagt at de etter det stopper sendingene.

Mediasjef Olsen i Vålerenga utdyper det hele.

- Vi skal ha et møte med Aftenposten, forhåpentligvis til uka, og vi får se hva vi kommer frem til der. Vi vil evaluere opplegget hittil og komme frem til hva vi gjør videre.

- Så det er mulig dere fortsetter sendingene fra Ullevaal?

- Ja, det kan hende vi fortsetter, men tar med oss inn i evalueringen alle parters interesse i saken. Også TV 2-konsernet sine interesser.

Personvernpolicy