Benekter folkemord

Benekter folkemord
Benekter folkemord

Hellas og Tyrkia kan havne i en diplomatisk krise fordi tyrkerne benekter folkemord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Greske pontikere
Bildet er tatt på 1920-tallet og avbilder en gruppe pontiske menn nord i Hellas. Foto: Wikipedia.

Hellas ba Tyrkia om å vise mer nabolig respekt torsdag, etter at det tyrkiske utenriksdepartementet publiserte en melding der de benektet folkemord på det pontiske folket, og fordømte grekerne for historieforfalskning.
- Historie går ikke ut på dato. Den kan ikke omskrives, den kan ikke forfalskes. Selvfølgelig skal den heller ikke bli offer for nasjoners fiendskap, sier George Koumoutsakos, talsmann for det greske utenriksdepartementet.

350.000 drepte

Hellas hevder at så mange som 350.000 grekere fra den pontiske regionen av Tyrkia - på sørkysten av Svartehavet - ble drept i årene etter første verdenskrig. Tyrkia på sin side har alltid benektet folkemordet, og onsdag tok de bladet fra munnen da grekerne bestemte seg for å minnes ofrene for folkemordet, og sa at slike minnearrangementer var et angrep på Tyrkia og den kemalske staten.
- Avgjørelsen, som angriper vårt land, og grunnleggeren av staten, Kemal Ataturk, legger grunnlaget for fiendtlige kampanjer fra grupper med en manglende historisk bakgrunn. Det finnes verken en historisk eller vitenskapelig basis for dette såkalte «folkemordet», som har blitt brakt på bane av det pontiske folket i Hellas og ellers, men bred støtte fra greske politikere. Påstanden er en ren forfalskning av historien, het det i uttalelsen fra det tyrkiske utenriksdepartementet.

Minnearrangementer

Departementet forlangte at Hellas får en slutt på alle minnearrangementene, og fordømte de greske politikerne som skal delta i arrangementer i Athen og Thessaloniki over helgen. Som et svar på dette gikk den Pontiske føderasjonen i Hellas og krevde en internasjonal anerkjennelse av folkemordet.
- Vi forlanger en internasjonal anerkjennelse av at et folkemord fant sted, og husk at ingen kan fjerne bevisene som ligger i arkivene til de diplomatiske korpsene som overvar det, sa professor George Parcharidis som er president for føderasjonen.

- Vi kan ikke stoppes

- Ingen vil stoppe oss i få sannheten frem. Vi vil ære våre forfedres minne ved å få anerkjent deres lidelse, sier Parcharidis.
Vil denne striden føre til forverrede forhold mellom Hellas og Tyrkia? Ikke ifølge det greske utenriksdepartementet, som gjør alt de kan ellers for å styrke båndene med sin nabo i øst.
- Selv om landet vårt respekterer de historiske fakta, så er vårt fokus på fremtiden. Vi vil ha en full normalisering av forholdet mellom Hellas og Tyrkia, noe vi begge vil dra fordeler av, sier Koumoutsakos.

Personvernpolicy