Åpen for alle - alltid

Spionene lurer seg unna politikerne

Spionene lurer seg unna politikerne
Spionene lurer seg unna politikerne
Artikkelen fortsetter under annonsen

CIA nekter å la politikerne se hva man visste før sjokkangrepet 11. september 2001.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

CIA hemmeligholder rapport om etterretningssvikt før 9/11. 20 måneder etter forespørsel om offentliggjøring holdes rapporten, som inneholder informasjon om CIAs toppledelse mange mener vil være ydmykende for de involverte, fortsatt hemmelig.

Tviholder på 2 år gammel rapport

En gruppe bipartisane senatorer ledet av demokratenes Ron Wyden, anklager nå CIA for å beskytte sine egne ved å hemmeligholde en rapport om etterretningssvikt før 9/11.

Offentliggjøringen av rapporten, som ble utgitt av generalinspektørens kontor i juni 2005, ble forespurt under USAs Freedom of Information Act for over 20 måneder siden. CIA har uten begrunnelse holdt tilbake rapporten på tross av at loven pålegger offentlige institusjoner å besvare forespørsler om offentliggjøring innen 20 dager.

- Det er utrolig hvor langt administrasjonen er villig til å gå for å stritte imot, uttalte senator Wyden, som ved flere anledninger har lest den hemmelige rapporten, i intervju med nyhetsbyrået AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det amerikanske folk har rett til å vite hva CIA gjorde i de kritiske månedene før 9/11, mener han.

Ydmykende innhold

Til forskjell fra andre rapporter føderale institusjoner har publisert i etterkant av 9/11 undersøker generalinspektørens CIA-rapport enkeltpersoners ansvar.

Senator Wyden er ikke villig til å røpe noe av informasjonen i rapporten, men mener hemmeligholdet skyldes et ønske om å beskytte individer fra ydmykelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Å beskytte individer fra ydmykelse er ikke en gyldig grunn til hemmelighold, sa Wyden, og poengterte at hemmeligholdet ikke hadde noe med nasjonal sikkerhet å gjøre, men heller «politisk sikkerhet».

Truer demokratiet, ikke nasjonal sikherhet

Nyhetsbyrået AP har avdekket at rapporten retter krass kritikk mot flere av organisasjonens ledere, blant disse CIAs tidligere director George Tenet, leder for de hemmelige tjenester Jim Pavitt og tidligere antiterrorsjef Cofer Black.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kit Bond, et republikansk medlem av etterretningskomiteen, mener rapportens innhold kan være nyttig for offentligheten.

- Vi har ikke noe ønske om å ydmyke eller gjøre narr av de ærverdige menn og kvinner i CIA, men la oss gjøre en klar og åpen vurdering av hva generalinspektøren avdekket, og se om vi har tatt tak i samtlige av problemene, uttalte han ifølge AP.

CIAs talsmann Mark Mansfield forsvarte i en uttalelse på vegne av CIAs direktør Michael Hayden organisasjonens beslutning om å ikke frigi rapporten.

- CIA ønsker å lære av sine feil, men ikke å dvele ved dem. Tatt i betraktning de enorme utfordringene vår nasjon står overfor, nå og i tiden fremover, mener Hayden det er viktig for organisasjonen å bevege seg fremover, uttalte han ifølge AP.