Protester mot homofile pingviner

Protester mot homofile pingviner
Protester mot homofile pingviner

En barnebok om homofile pingviner har møtt protester i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Pingviner ved akvariet i Bergen. Deres seksuelle legning vites ikke. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Barneboken «And Tango Makes Three» har møtt protester i USA etter at den kom ut i 2005. Boken er basert på den sanne historien om pingvinene Roy og Silo som forsøkte å ruge frem en sten som lignet på et egg. Dyrepasserne ved Central Park Zoo i New York forsto at de to pingvinene var et par, men da det viste seg at de begge var gutter skjønte de at de forsøkte å kopiere andre pingvinpar som fikk barn. Dyrepasserne fant ut at de kunne gi dem et egg fra et par som hadde fått to, og som tidligere ikke hadde klart å ruge frem flere egg enn ett. Forsøket var vellykket og Roy og Silo ruget frem en sunn og frisk pingvinunge, en jentepingvin som dyrepasserne kalte Tango.

Forventet negative reaksjoner

Historien om det homofile pingvinparet stod på trykk i The New York Times og inspirerte barnebokforfatterne Justin Richardson og Peter Parnell. Artikkelen handlet om homofili blant dyr og brukte historien om Roy og Silo som eksempel. De to forfatterne dro til dyrehagen for å se på de to pingvinene selv, for å få historien så nøyaktig som mulig. De forsøkte også å unngå å legge menneskelige egenskaper til pingvinene, noe som er svært vanlig i barnelitteraturen, nettopp fordi de klar over at historien om to homofile pingviner som oppdrar et pingvinbarn ville være noe kontroversiell. Richardson sier til The Guardian at de forventet noen negative reaksjoner da boken kom ut.

- Å snakke med barn om homofili og seksualitet er svært politisert i USA, så vi regnet med at vi kom til å få kritikk, sier han.

Reaksjonene lot ikke vente på seg og i 2006 var boken på toppen av den amerikanske bibliotekforeningens liste over bøker som ble bedt fjernet fra biblioteker landet rundt. Folk protesterte mot at en slik historie var myntet på små barn og kritikken har spredd seg i kristne miljøer. Bloggen Waldon's Wits har et innlegg med typisk kritikk av boka der han skriver at den gjorde han sint fordi den påtvang en tvilsom seksuell praksis på hans barn, og lot som om det var normalt.
- Den forsøker å normalisere noe som åpenbart er unormal, skriver han.

Liten minoritet

Den amerikanske bibliotekforeningen mener at protestene kommer fra en liten minoritet som vil nekte tusener av mennesker å lese en bok fordi de mener den er samfunnskadelig og mot Guds vilje. Foreningen hjelper bibliotekarer som mottar klager å motstå press fra grupper som ønsker litteratur fjernet.
- Vi kjemper for å beholde slike bøker i hyllene. Folk som klager på «And Tango Makes Three» mener at homofili er galt, samfunnskadelig og mot de ti bud. Problemet er at barn nå vokser opp i et samfunn hvor noen av deres klassekamerater har vokst opp med foreldre av samme kjønn, sier Judith Krug. Hun leder foreningens avdeling for intellektuell frihet i USA.

Homofili blant dyr vanlig

Biologen Bruce Bagemihl ga i 1999 ut boka «Biological Exuberance: Animal Homosexuality and Natural Diversity», der han har samlet studier som dokumenterer homoseksuell adferd hos rundt 450 arter i dyreriket. Etter at boka kom ut har det kommet rapporter om homoseksualitet blant dyr i dyrehager over hele verden. Blikk skriver at dokumentasjonen over dyrearter med partnere av samme kjønn nesten er grenseløs, fra langørete lesbiske piggsvin til elefanter, delfiner, dvergsjimpanser og lesbiske pungdyr som har kommet ut av skapet.

Slutt mellom Roy og Silo

Kristne kritikere av boka fikk vann på mølla da Roy og Silo gikk fra hverandre etter å ha vært partnere i syv år. En ny pingvin tiltrakk seg Silos oppmerksomhet, og han gikk fra Roy til fordel for hunnpingvinen Scrappy.

De to barnebokforfatterne har blitt spurt om de skal skrive en oppfølger til barneboken, som både er populær og kontroversiell, men det har de ingen planer om. «And Tango Makes Three» lanseres nå i England, men det er foreløpig ukjent om den vil bli utgitt på norsk.

Personvernpolicy