Iran ignorerer krav fra FN

Iran ignorerer krav fra FN
Iran ignorerer krav fra FN

Iran har utvidet sin atomaktivitet og ignorert kravene fra FNs sikkerhetsråd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Lederen av IAEA, Mohamed ElBareidi, møtte sterk kritikk for kommentarer om anriking av uran som kunne oppfattes som støtte til Iran. I dag legger IAEA frem en rapport som viser at Iran ignorerer krav fra FN. FOTO: REUTERS/Herwig Prammer (AUSTRIA)

En ny rapport fra det internasjonale atomenergibyrået IAEA fastslår at Iran har utvidet sin atomaktivitet og ignorert kravene fra FNs sikkerhetsråd. Rapporten ble bestilt av FNs sikkerhetsråd for å sjekke om Iran hadde innstilt sin anriking av uran etter at FN i mars påla landet sanksjoner da Teheran annonserte at de hadde kommet en godt stykke videre med anrikingen. Nå viser rapporten at Iran ikke bare har oversett Sikkerhetsrådets frist for å stoppe anrikingen, men også utvidet sitt atomprogram.

Frykt for atomvåpen

Det er en økende frykt i Vesten om at Iran forsøker å produsere atombomber, men landet hevder de kun har fredelige hensikter med atomprogrammet. Iran er verdens fjerde største eksportør av olje, men påstår de anriker uran for å benytte seg av atomkraft.

Irans avvisning av nok en 60-dagers frist fra Sikkerhetsrådet vil øke risikoen for at Teheran blir gjenstand for strengere straffereaksjoner for sitt atomprogram.

Samtidig har USA samlet ni krigsskip utenfor kysten av Iran for å en øvelse med den største ansamlingen av krigsskip i Gulfen siden invasjonen av Irak i 2003. Dette skaper selvsagt reaksjoner i Iran, hvor landets forsvarsminister, Mostafa Mohammad Najjar, sier at Iran kan motstå enhver trussel fra dets fiender.

Land som USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Russland og Kina har krevd at Iran innstiller all utvikling av atomprogrammet mot å forhandle om handelsinsentiver, samtidig som de truer med langt strengere sanksjoner dersom Iran ikke etterkommer kravet.

Blåser i forhandlingene

Rapporten står i skarp kontrast til hva lederen av IAEA, Mohamed ElBareidi, sa til pressen forrige uke. Da hevdet han at det ikke var nødvendig å presse Iran fra å forsøke å anrike uran, fordi de allerede hadde fått det til.
- Vi tror at de så godt som har den nødvendige kunnskapen om prosessen for anriking, og at det nå kun er et spørsmål om å perfeksjonere denne kunnskapen. Folk liker kanskje ikke høre dette, men det er fakta, sa han til New York Times.

Uttalelsene falt ikke i god jord. ElBareidi møtte skarp kritikk fra USA, Storbrittannia, Frankrike og Tyskland, som mente at hans kommentarer ikke var «hjelpsomme» og kunne oppfattes som støtte til Iran.

Iran har sverget å forfølge sitt ønske om atomenergi uavhengig av forhandlinger med FN. De siste sanksjonene FN vedtok inkluderte blant annet et forbud for Irans våpeneksport og frysing av midlene til flere av lederne i Irans revolusjonære hær og Irans femte største bank.

Personvernpolicy