Byttet våpen med gull

Byttet våpen med gull
Byttet våpen med gull
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pakistanske FN-tropper byttet våpen mot gull til militiagrupper de skulle avvæpne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:
Pakistanske soldater i FN tjeneste. Foto: REUTERS/Marlene Rabaud/Files

BBC har blitt kjent med en rapport som viser at fredsbevarende styrker fra FN byttet sine våpen mot gull til militagrupper de skulle avvæpne i Kongo. Militiagruppen var skyldige i noen av verste overgrepene mot menneskerettigheter under den lange borgerkrigen i Den demokratiske republikken Kongo.

Våpenbyttet skal ha foregått i 2005. FN sendte en gruppe for å etterforske hendelsene, men gruppen ble både truet og motarbeidet. Rapporten ble til slutt begravet i FN-systemet av politiske årsaker.

Handlet gull med militiaen

Hendelsene fant sted i og rundt minebyen Mongbwalu nordøst i Kongo. De pakistanske FN-soldatene skulle bidra til å bevare freden mellom de to etniske gruppene i området, men gullet fra minene viste seg å være for fristende. Vitner forteller om soldater som kom for å kjøpe gull fra lokale gullmeglere, men ganske raskt begynte offiserer fra FN-troppene å handle med militiaen direkte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter hvert som handelen økte i omfang, hentet de pakistanske offiserene inn indiske gullhandlere fra Kenya. Det var dette som fanget oppmerksomheten til immigrasjonsmyndighetene i Mongbwalu.

Kommisjonæren for Ituri-distriktet, Petronille Vaweka, ble gjort oppmerksom på handelen fra sine medarbeidere og dro til flyplassen i Bunia for å stanse et fly fra Mongbwalu. Her ble hun stoppet av offiserer fra den kongolesiske hæren som på dette tidspunktet samarbeidet med de pakistanske FN-troppene om den ulovlige gullhandelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaweka sier til BBC at de visste at flyet fraktet gull fordi gullprisen økte etter at de indiske handlerne begynte å dra til Mongbwalu.

- Når vi ville sjekke hva som var på flyet, nektet piloten oss å gå ombord, sier hun.

Etterforskere truet og motarbeidet

Da FN ble varslet om gullhandelen startet de en større etterforskning av saken. Etterforskningen skulle vise at skandalen var større enn antatt. Det viste seg at FN-troppene ga våpen tilbake til militiaen etter først å ha avvæpnet dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da etterforskningsteamet kom til Mongbwalu i august 2006 samarbeidet de pakistanske troppene inntil de forsøkte å beslaglegge en datamaskin som åpenbart innehold bevismateriale for handelen. Da omringet de pakistanske troppene etterforskningsteamet og sperret de inne bak et piggtrådgjerde bevoktet av to bevæpnede militærvogner. Teamet forlot Mongbwalu kort tid etter. BBC skriver at en FN-funksjonær som skal ha deltatt i etterforskningen, mener at FN har forsøkt å begrave rapporten for å ikke støte Pakistan, som er en av de største bidragsyterne av tropper til FN.

Benekter skandalen

FNs øverste leder i Kongo, William Swing, benekter at de fredsbevarende troppene har gitt våpen tilbake til militiaen og fremholder at de har demobilisert mer enn 20 000 mann og fratatt dem våpnene.

- Det er absolutt ingenting i disse anklagene, sier han.

Ved FNs hovedkvarter i New York ønsker ingen å uttale seg, men det pakistanske utenriksdepartementet sier at FN nylig informerte dem om anklagene og at de vil bli undersøkt nærmere.