Flere norske skadet i Afghanistan

Flere norske skadet i Afghanistan
Flere norske skadet i Afghanistan
Artikkelen fortsetter under annonsen

En finsk soldat ble drept, og flere norske skadet da en bombe gikk av nær norsk leir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skadd
Fire norske soldater ble skadet i Meymaneh da en bombe gikk av onsdag morgen. På bildet trener norske soldater på taktisk forflytning med bil i Nord-Afghanistan. Arkivfoto: Per Arne Juvang/Forsvarets mediesenter.

- En finsk soldat er drept, og flere norske soldater er skadd, sier pressetalsmann for Forsvarets fellesoperative hovedkvarter, Jon Inge Øglænd til ABC Nyheter.

Mangler fortsatt informasjon

Omstendighetene rundt hendelsen er foreløpig ikke klar, men det som skal ha skjedd er at en bombe har eksplodert i forbindelse med åpningen av et sykehus nær den norske leiren.

- En norsk fotpatrulje var på vei til sykehuset da bomben eksploderte. Vi har flere skadde, og det kommer stadig inn ny informasjon. En ny pressemelding vil være ute om kort tid, sier Øglænd til ABC Nyheter.

Han bekrefter at en finsk soldat ble drept i eksplosjonen. Tidligere har det gått ut meldinge om at den drepte var norsk, det avviser oberstløytnanten.

Fire norske skadd

- Fire norske soldater ble lettere såret, og de er fraktet til et militært sykehus for behandling, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bomben var en såkalt IMD, en hjemmelaget improvisert sprengladning. To av de sårede nordmennene er offiserer.

- Alle de norske soldatene har fått splintskader. To av dem har fått lettere, overfladiske skader mens de to andre har fått mer omfattende skader, men tilstanden deres er ikke på noen måte livstruende. Alle evakueres nå med helikopter fra Meymaneh, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Forsvarets fellesoperative hovedkvarter (FOHK) til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mauri Koskeela ved Finnish Defence Command, den finske forsvarskommandoen, bekrefter at en finsk soldat er drept i angrepet.

Finne drept

- En finsk infanteripatrulje var ute på oppdrag, opplyser Koskeela til NTB. I patruljen var også to norske offiserer. Patruljen skulle beskytte sykehuspersonell ved et sykehus som er en del av ISAF-operasjonen. Mens de var ute på oppdraget, eksploderte en veibombe kl. 08 norsk tid. Den finske soldaten døde rundt en time senere av skadene han ble på ført, opplyser Koskeela.
- Vi vet fortsatt lite om hvem som står bak bomben, sier Eide. Alle nordmennene som er i PRT-leiren, der den norske stabiliseringsstyrken holder til, har fått tilbud om evakuering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen norske drept

Nyhetsbyrået AFP meldte tidligere at den drepte var en nordmann, men det ble raskt tilbakevist av Forsvaret. Også ISAFs pressekontor i Kabul bekrefter at det har vært en eksplosjon i Faryab-provinsen onsdag morgen og at ISAF-soldater er såret eller drept.

Pressemeldingen fra Forsvaret

En finsk soldat ble drept og fire nordmenn skadd da en bombe gikk av utenfor den norske leiren i Meymaneh. Nordmennene vil bli evakuert til feltsykehuset i Mazar-e Sharif.

To nordmenn ble skadd og to ble lettere skadd. Ingen av dem ble livstruende skadd. Det var to majorer, en løytnant og en korporal blant de skadde nordmennene.

Den improviserte sprengladningen gikk av onsdag klokken 07.21 norsk tid, 100 meter utenfor camp Banken, der den norskledede stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh holder til. En vakt- og sikringsstyrke samt et eksplosivryddelag ble straks sendt til stedet. Pårørende til de norske soldatene er i ferd med å bli varslet. Hærens styrker har etablert et senter for pårørende som har telefonnummer: 815 73 520.

Vi kommer tilbake med mer.