Fire matforgiftet - slo storalarm

Sykdomsutbruddet på et British Airways-fly på Gardermoen tirsdag ettermiddag skyldtes matforgiftning hos fire burmesiske passasjerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge informasjonssjef Jo Kobro ble de fire burmesiske flyktningene syke på turen av mat de spiste før avreisen fra Burma.

- Dette var en familie som ble syk av mat de hadde spist før avreise. Det var bare disse fire som ble syke. De er tatt hånd om av helsepersonell, sier Kobro til NTB.

Familien på fire ble holdt igjen på flyet og fikk behandling hos kommunelege Jan Audun Falddalen i Ullensaker kommune. De friske passasjerene ble kjørt tilbake til terminalbygningen i busser.

Totalt var det 100 passasjerer på British Airways' rute BA766 som hadde reist fra Burma via Thailand og London før det landet på Gardermoen klokken 16.11 tirsdag. Hele 28 av dem var burmesiske flyktninger, og det ble rapportert om at alle var syke.

- Totalt var det 28 burmesiske flyktninger om bord. Disse blir nå registrert, sier Kobro som kan konstatere at smittealarmen tirsdag var en storm i et vannglass.

- Heldigvis var det ikke så alvorlig som det først virket, sier Kobro.

Han er imidlertid lite fornøyd med at de første meldingene som ga inntrykk av at situasjonen var svært alvorlig.

- Vår driftssentral fikk opplyst at 28 personer var alvorlig syke med diaré. Hvordan kan et sånt rykte oppstå? Det må vi få svar på, sier Jo Kobro til NTB.

Han innrømmer at situasjonen om bord på flyet nok har fortont seg alvorlig, men at de første meldingene skulle vise seg å være så langt unna sannheten kan han ikke forstå.

- Jeg antar at det er pilotene som har vært i kontakt med tårnet eller handlingagenten Service Air, sier Kobro. Flyet ble opprinnelig isolert, men da smittealarmen ble avblåst ble restriksjonene hevet. BA-maskinen skulle etter planen tatt av fra Gardermoen allerede klokken 17 igjen. (©NTB)

Personvernpolicy