- Har funnet Litvinenkos drapsmann

- Har funnet Litvinenkos drapsmann
- Har funnet Litvinenkos drapsmann
Artikkelen fortsetter under annonsen

Britisk politi mener de har funnet mannen som tok livet av Alexander Litvinenko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom frem på en pressekonferanse i London tirsdag. Ifølge Timesonline anbefaler sjefen for det britiske statsadvokatsembetet at forretningsmannen Andrej Lugovoj bringes for retten.

Sir Ken Macdonald beskrev drapet på Litvinenko som en særdeles grov kriminell handling.

Radioaktiv forgiftning

Alexander Litvinenko, som var en skarp kritiker av president Vladimir Putin, døde i London i november 2006 etter å ha blitt utsatt for en stor dose av det radioaktive isotopet polonium-210.

Lugovoj har tidligere benektet enhver befatning med drapet.

Litvinenko fikk innvilget politisk asyl i Storbritannia i 2000, og fikk senere britisk statsborgerskap. Han døde ved University College Hospital i november 2006.

- Må stilles for retten

- Jeg har konkludert med at bevisene som vi har fått fra politiet er sterke nok til å tiltale Andrej Lugovoj for drapet på Litvinenko ved bevisst forgiftning, sa Sir Ken Macdonald på dagens pressekonferanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har også kommet frem til at en strafferettslig forfølgelse av saken er i offentlighetens interesse. I den anledning har jeg bedt statsadvokatene om å ta de passende stegene for å få Lugovoj utlevert fra Russland, slik at han kan bli tiltalt her, og raskt komme for retten i London.

Det er konterterror-politiet i London som har gjennomført en svært omfattende internasjonal etterforskning av drapet.

Fulgte sporet til Moskva

Etterforskningen, hvor politiet spesielt har fulgt sporet av radioaktivitet til en rekke steder der Litvinenko befant seg før han døde, førte dem til slutt til Moskva.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere har venner av Litvinenko, deriblant forretningsmagnaten Boris Berezovsky, anklaget Kreml, med president Putin i spissen, for å stå bak drapet. Anklagene har blitt tilbakevist på det sterkeste av den russiske regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i januar 2007 var etterforskningen avsluttet, og overlevert til Riksadvokaten i Storbritannia. Som en følge av saken har forholdet mellom Storbritannia og Russland vært svært anstrengt den siste tiden. Det anstrengte forholdet gjør at en utlevering av Lugovoj ikke er direkte sannsynlig.

Andrej Lugonov

Hovedmistenkt i mordet på skribenten Alexander Litvinenko som døde under mystiske omstendigheter i London 23. november i fjor. Litvinenko døde av radioaktiv forgiftning (polonium 210), og Lugovoj hadde møte med Litvinenko, samme dag som han ble syk. Lugovoj er tidligere agent i KGB (nå FSB). På 90-tallet arbeidet han som sikkerhetsansvarlig i det private TV-selskapet ORT, som den gang var eid av blant andre den omstridte milliardæren Boris Berezovsky. Lugovoj ble i 2001 arrestert for å organisere flukten til eks-direktøren i flyselskapet Aeroflot, som på det tidspunktet var beskyldt for bedrageri. Lugovojs nåværende virksomhet Pershin skal ha en markedsverdi på 100 millioner pund.


Kilde: Wikipedia