Skal ha inngått fredsavtale

Skal ha inngått fredsavtale
Skal ha inngått fredsavtale

Det er inngått avtale om våpenhvile mellom Libanons regjeringshær og den islamistiske gruppen Fatah al-Islam, ifølge gruppens talsmann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjør fred på plass
Sent mandag ble det klart at partene i konfliktene i Libanon har inngått en fredsavtale. Bare timer tidligere ble dette bildet tatt utenfor flyktningeleiren Nahr al-Bared utenfor Tripoli. Foto: Scanpix/Ibrahim Mawassi.

- Det er en avtale om våpenhvile som alt er trådt i kraft, og vi håper det er en permanent våpenhvile, sier Abu Emad al-Refaie, talsmann for den palestinske gruppen Islamsk hellig krig i Libanon.
- Straks alle fiendtligheter stopper vil Fatah al-Islam evakuere alle sine nye erobrede stillinger og gjøre slutt på å opptre med våpen, sier han til Reuters.
Vitner sier til Reuters at kampene har dødd ut, men at det fortsatt var sporadisk skuddveksling å høre.
Meldingen kom rett etter at andre kilder meldte at tre libanesiske regjeringssoldater var blitt drept i kamper rett utenfor leiren Nahr al-Bared ved Tripoli nord i Libanon.

FN bekymret

Palestinere har flyktet inn i sentrum av flyktningleiren utenfor Tripoli mens kampene mellom islamistiske militssoldater og den libanesiske hæren fortsetter. FN frykter at volden kan spre seg.
Oransje ildkuler kunne sees og tett svart røyk steg til værs fra medtatte betonghus i leiren der kampene raste videre på andre døgnet mandag. Regjeringshæren satte inn stridsvogner, tungt artilleri og automatvåpen i kampene.
Tusenvis av beboere i utkanten av leiren har søkt tilflukt lenger inn, i håp om å unngå bombardementet, ifølge palestinske kilder.
Tallet på døde i to dager med kamper i Nahr al-Bared ble mandag ettermiddag satt til 71. Kampene stilnet av utover ettermiddagen, men blusset opp igjen mandag kveld.

Vil ramme staten

- Det er fare for opptrapping og spredning, sier nordmannen Geir O. Pedersen, spesialutsending til Libanon for FNs generalsekretær.
Pedersen tror Fatah al-Islam har til hensikt å ramme den palestinske staten. Han betegner situasjonen mandag kveld som meget spent og vil ikke utelukke at libanesiske regjeringsstyrker legger til side gamle avtaler og går inn i Nahr al-Bared-leiren for å stanse militsens aktivitet, i full forståelse med palestinske myndigheter og samtlige palestinske organisasjoner i Libanon.
Den libanesiske hær har ikke lov til å gå inn i de palestinske leirene i landet, som huser totalt ved 400.000 flyktninger.

Evakuert

Libanons Røde Kors greide i løpet av dagen å få evakuert 17 sivile fra Nahr al-Bared. I samarbeid med palestinernes Røde Halvmåne ble det etablert en korridor for å få disse menneskene, blant dem både sårede og syke, i sikkerhet.
FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger UNRWA er svært bekymret over situasjonen for flyktningene i Nahr al-Bared.
- Når voldshandlinger bryter ut, er det alltid uskyldige sivile som lider mest, påpekte UNRWAs Libanon-sjef Richard Cook mandag.

Blodig

Kampene ved Tripoli i helgen var blant de blodigste indre oppgjør i Libanon siden borgerkrigen i Libanon 1975-90. Nahr al-Bared-leiren har over 40.000 palestinske flyktninger, men Fatah al-Islam teller neppe mer enn noen hundre aktive opprørere. Gruppen hevder at den ikke er organisatorisk knyttet til al-Qaida, men deler terrornettverkets standpunkter.
I flyktningleiren Ain al-Hilweh utenfor Saida i Sør-Libanon har en annen gruppe med al-Qaida-sympatier, Jund al-Sham, satt sine væpnede medlemmer i alarmberedskap etter de blodige urolighetene lenger nord, opplyser palestinske sikkerhetskilder.
Fatah al-Islam har også truet med å spre kampene til andre steder i Libanon.

Møtte palestinere

Libanons statsminister Fouad Siniora møtte palestinske representanter fra store deler av Libanon, og regjeringen ble kalt sammen til krisemøte i Beirut.
- Vi vil samarbeide med regjeringen for å eliminere Fatah al-Islam for dermed å hindre at uskyldige sivile blir skadelidende, sa Abbas Ziki, som representerer Den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO etter samtalene.
Ziki understreker at Fatah al-Islam er et fremmedelement og at de fleste medlemmene ikke er palestinere. Men PLO har mistet grepet om palestinerne i Nord-Libanon da Syria styrket sin stilling etter borgerkrigen.
- Syrisk etterretning har vært svært aktiv etter at Syria intervenerte i Libanon tidlig på 1980-tallet. Syria dominerte i nord der PLO ble fjernet, mens grupper som var lojale mot Yasser Arafat beholdt kontrollen i sør, sier forsker Are Hovdenak ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til NTB.
Hovdenak ser ikke bort fra at Syria har en finger med i spillet. Syrerne kan forsøke å destabilisere Libanon og dermed lage vanskeligheter for etterforskningen av drapet på Libanons tidligere statsminister Rafik Hariri.
(©NTB)


Personvernpolicy