Åpen for alle - alltid

Tørke reddet de siste neandertalerne

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tørt klima kan ha hjulpet neandertalernes siste skanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neandertalerne hadde overlevd i Europa i 250.000 år, men møtet med våre forfedre ble skjebnesvangert og førte til utryddelse nærmest over natta. Foto: American Museum of Natural History.Neandertalerne hadde overlevd i Europa i 250.000 år, men møtet med våre forfedre ble skjebnesvangert og førte til utryddelse nærmest over natta. Foto: American Museum of Natural History.

Mens det moderne mennesket var i ferd med å ta over det europeiske kontinentet for flere tusen år siden, forskanset noen neandertalerne seg helt sør i Spania.

Her klarte de å overleve i flere tusen år før de til slutt måtte gi tapt for omlag 25-30.000 år siden.

Nyere klimaforskning har trolig funnet svaret på hvorfor neandertalerne overlevde så lenge i det sørlige Spania, lenge etter at de hadde bukket under for det moderne mennesket i resten av Europa.

Forskerne mener nå å ha funnet svaret. Pierre Sepulchre ved universitetet i California, Santa Cruz, har sammen med kollegaer laget en modell over klima og vegetasjonsmønster på den Iberiske halvøya for omlag 40.000 år siden.

Modellen viser at den iberiske halvøya ble rammet av voldsomt tørke for omlag 39.000 år siden, og at det ørkenlignende landskapet fikk det moderne mennesket til å holde seg unna. Den voldsomme tørken skal ha vart i over tusen år.

– Klimaskiftet førte til færre ressurser, dermed hadde det moderne mennesket ingen interesse av å fortsette ekspansjonen mot sør, sier Sepulchre til New Scientist.

Ifølge Sepulchre tok det lang tid før forholdende ble tilnærmet normale og det moderne mennesket fortsatte mot sør.

Utgravninger i neandertalernes siste forskansning, Gorham’s cave ved Gibraltar helt syd i Spania, tyder på at det kan ha levd neandertalere der så sent som for 24 000 år siden.